Τρώμε υγιεινά και οικονομικά …

Tips

Υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούμε να επιλέξουμε για μια ισορροπημένη διατροφή.

Τα όσπρια μια υγιεινή και οικονομική τροφή

Τα όσπρια αποτελούν μια πλούσια πηγή υδατανθράκων. Είναι πλούσια σε  πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και φυτικές ίνες. Πρόκειται για μια πολύ οικονομική και χορταστική τροφή. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε πολλές παρασκευές από σαλάτες και σούπες μέχρι ψητά στη γάστρα. Να θυμάστε πάντα ότι για να έχουμε την καλύτερη απορρόφηση σιδήρου από τα όσπρια πρέπει πάντα να συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C  και ποτέ με τυροκομικά.

Υπολογίζεται ότι στον κόσμο υπάρχουν πάνω από 12.000 οσπρίων από φασόλια, ρεβίθια, λούπινα μέχρι κόκκινες και μαύρες φακές.

Το μόνον τους μειονέκτημα είναι ότι χρειάζονται αρκετό χρόνο για την παρασκευή τους, αφού πρέπει να μουλιάζονται από το προηγούμενο βράδυ. Όμως με σωστό προγραμματισμό αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Οργανωμένες αγορές στο super market είναι το κλειδί για οικονομική διατροφή

food-cart

Εμείς σας δίνουμε κάποιες συμβουλές για να είναι η διατροφή σας ισορροπημένη αγοράζοντας έξυπνα.

Επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής. Έχουν καλύτερη τιμή και εξαιρετική γεύση. Είναι ελληνικά και όχι εισαγόμενα.

Επωφελούμαστε από τις προσφορές για να έχουμε γεμάτο πορτοφόλι…

Κάνετε μια μικρή έρευνα και βρείτε προϊόντα που προσφέρονται σε καλύτερη τιμή. Συγκρίνετε και τη τιμή ανά κιλό, γιατί όλες οι συσκευασίες δεν έχουν το ίδιο βάρος, ακόμα και τα 100 γρ. κάνουν τη διαφορά στη διαμόρφωση της τελικής τιμής και είναι σημαντικά. Ψάχνοντας και συγκρίνοντας θα δείτε ότι στο σύνολο των αγορών κερδίζετε χρήματα.

Μην πηγαίνετε στο super market χωρίς λίστα γιατί μπορεί να φύγετε ξεχνώντας κάποιες φορές προϊόντα, που πραγματικά έχετε ανάγκη. Η λίστα αγορών είναι εντελώς απαραίτητη γιατί δεν παρασύρεστε από άσκοπες αγορές και τελικά ψωνίζετε έξυπνα.

Οι Αμερικανοί στις διάφορες καμπάνιες για έξυπνες αγορές συστήνουν … «Μην ψωνίζετε με άδειο στομάχι» και είναι ρεαλιστικό. Γιατί έτσι μπαίνουμε στον πειρασμό να πάρουμε έτοιμα σάντουιτς, μπισκότα, κάποια έτοιμα γεύματα που στην πραγματικότητα δεν τα έχουμε ανάγκη…

Πάντα φροντίζουμε να αγοράσουμε κάποιες κονσέρβες τόνου ή άλλων ψαρικών ή ντολμαδάκια που πάντα πρέπει να υπάρχουν στο σπίτι για έκτακτη ανάγκη…

Μην παρασύρεστε και αγοράζετε μεγάλες ποσότητες από αλεύρι ή ζυμαρικά γιατί αν δεν είναι σωστή η αποθήκευση και δεν υπάρχει σύντομα κατανάλωση υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν έντομα.

Αποφεύγετε το κρέας και περιορίστε το σε 2 φορές την εβδομάδα το κόκκινο και 2 φορές το λευκό. Υπάρχουν τόσες ωραίες τροφές να επιλέξετε.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι μια καλή λύση για γρήγορα γεύματα όπως και οι πίτες που είναι χρονοβόρες στην παρασκευή τους.

Προτιμάμε σπιτικό φαγητό αντί για τα έτοιμα, που είναι πιο ακριβά. Μαγειρεύοντας θα έχουμε έλεγχο των υλικών και θα αποφύγουμε το περιττό αλάτι. Επίσης με καλή οργάνωση μπορούμε να μαγειρέψουμε γρήγορα, οικονομικά και κυρίως υγιεινά. Το σπιτικό φαγητό γίνεται με αγάπη και μεράκι για να το προσφέρουμε στα παιδιά μας και αυτούς που αγαπάμε. Το μαγείρεμα μπορεί να γίνει κάποιες φορές διασκεδαστικό όταν συμμετέχουν τα μέλη της οικογένειας… Ίσως κάποια Σαββατοκύριακα το τολμήσετε… το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά θα ενθουσιαστούν.

Συνδυάζοντας υγεία και οικονομία επιλέγουμε τις σωστές τροφές

top-view-immunity-boosting-foods-with-vegetables-fish(1)

Τα αυγά είναι οικονομικά και παράλληλα μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Το πλεονέκτημά τους μαγειρεύονται με εκατό διαφορετικούς τρόπους.

Από τα είδη κρέατος προτιμάμε το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα, το χοιρινό. Ο κιμάς είναι η καλύτερη λύση για πολλές παρασκευές  στο φούρνο, στην κατσαρόλα, στο τηγάνι.

Οι πατάτες, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα δημητριακά και τα κατεψυγμένα λαχανικά προσφέρονται για πολλές παρασκευές και είναι οικονομικά και υγιεινά όταν δεν συνοδεύονται από κρέμες και άλλα λιπαρά.

Κονσέρβες με τόνο, σαρδέλες, σκουμπρί μπορούν να συνοδέψουν σαλάτες αλλά και ζυμαρικά.

Δεν πετάμε ποτέ φαγητό …

Food garbage

Αν το φαγητό περισσεύει το καταψύχουμε εκτός και αν είναι ρύζι, αυγά, μπισκότα και γλυκά με κρέμα.

Μην ξεχάσετε όμως να σημειώσετε πάνω στο σκεύος την ημερομηνία κατάψυξης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κρέας και το ψάρι μπορούν να διατηρηθούν για 3 μήνες. Τα λαχανικά για 6 μήνες.

Όμως ένα τρόφιμο που αποψύχεται δεν μπορεί να μπει και πάλι στην κατάψυξη.

Ακόμα μπορούμε με φαγητά που περίσσεψαν να δημιουργήσουμε γευστικές σαλάτες ή άλλες παρασκευές.

Το περίσσευμα π.χ. από το ψητό κοτόπουλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες ή να γίνει σάντουιτς για τα παιδιά ή το γραφείο.

Μπορεί να γίνει κοκκινιστό ή να εμπλουτίσει μια σάλτσα. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία.

Λέμε ναι στα βότανα, τα αρωματικά και τα μπαχαρικά

Τα περισσότερα είναι φθηνά και κάποια πλημμυρίζουν τον οργανισμό μας αντιοξειδωτικά και χαρίζουν στα πιάτα μας νοστιμιά… αλλά και ευκαιρία για ευφάνταστες δημιουργίες με τη δική μας υπογραφή.

Λέμε ναι στα ταπεινά ψάρια που είναι διατροφικοί θησαυροί

Τελικά τα αφρόψαρα, τα μικρά ψαράκια όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, η μαρίδα, η αθερίνα, οι γόπες… και τόσα άλλα λιπαρά ψάρια είναι τόσο ωφέλιμα για τον οργανισμό μας. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 , ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, του εγκεφάλου αλλά και της κατάθλιψης και της νόσου Αλτσχάιμερ.  Σημαντικό είναι ότι αυτό το λιπαρό οξύ δεν μπορεί να δημιουργηθεί από τον οργανισμό μας οπότε λαμβάνεται μόνον από την τροφή.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !