Η μεγάλη σημασία της αγκαλιάς

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

«Η ζωή είναι μικρή … Να φιλάς, να αγκαλιάζεις, να γελάς τρελά, να αγαπάς αληθινά και να συγχωρείς». Αυτά ήταν τα λόγια του Πάουλο Κοέλο που υποδεικνύουν κάποιες δράσεις ευζωίας. Η σημασία της αγκαλιάς είναι πολύ σημαντική.

Ενώ ο φιλόσοφος Martin Buber έγραφε «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον κόσμο, μπορούμε όμως να τον αγκαλιάσουμε, αγκαλιάζοντας ένα από τα πλάσματά του».

Την αναγκαιότητα της και την καθοριστική σημασία της αγκαλιάς επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα έρευνας σε παιδιά που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφείο.  Η έρευνα καταλήγει ότι η ομάδα των παιδιών που δεχόταν καθημερινά τις αγκαλιές των φροντιστών σε τρεις ολιγόλεπτες συναντήσεις μαζί τους, παρουσίαζε καλύτερους δείκτες ανάπτυξης και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Τελικά έχει αποδειχθεί ότι οι αγκαλιές σκοτώνουν την κατάθλιψη, απαλλάσσουν από το άγχος και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό.

Η Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια, γνωστή για την προσέγγισή της στην οικογενειακή θεραπεία Virginia Satir συνήθιζε να λέει ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται καθημερινά τέσσερις αγκαλιές για να επιβιώσει, οκτώ για να ζήσει καλά και δώδεκα για να είναι ευτυχισμένος.

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας 80 χρόνων από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, αποκαλύπτουν ότι αυτό που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους είναι η ποιότητα των σχέσεων, που έχουν με τους άλλους και όχι η δόξα, το χρήμα και η ομορφιά.

Η αγκαλιά στη ζωή μας είναι σημαντική είτε είμαστε παιδιά, είτε ενήλικες. Μια αγκαλιά σημαίνει αποδοχή, αγάπη, ενθάρρυνση, φιλία. Είναι βασική ανάγκη του ανθρώπου.

Οι λειτουργίες του οργανισμού μας συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση εκκρίνοντας την ορμόνη ωκυτοκίνη, που είναι συνυφασμένη με την ηρεμία οπότε παράλληλα μειώνει στον ανθρώπινο οργανισμό τα επίπεδα κορτιζόλης, που είναι η ορμόνη του στρες.

Η αγκαλιά μπορεί να σημαίνει ένα μπράβο επίσης ή τι ωραία που είσαι, πόσο αποτελεσματική ή πόσο άξια ή πόσο πρακτική στη συμπεριφορά σου.

Η σημασία της αγκαλιάς είναι τεράστια και δεν πρέπει να είμαστε φειδωλοί στο να χαρίζουμε αγκαλιές. Είναι μια θετική στάση που ενθουσιάζει τους άλλους και δημιουργεί πολύ ωραία ατμόσφαιρα και μια δυναμική.

Συνήθως όμως είμαστε επιφυλακτικοί να αναδείξουμε εύκολα τη θετική πλευρά κάποιου ατόμου ενώ αρεσκόμαστε να αναδεικνύουμε κάποια αρνητική πλευρά του διπλανού μας.

Η τελευταία τάση στην παιδιατρική είναι να παίρνουμε όσο περισσότερο μπορούμε τα παιδιά μας αγκαλιά. Η αλήθεια είναι ότι την έχουν ανάγκη. Διαφορετικά νιώθουν ανασφαλή, μόνα και αβοήθητα. Αντιθέτως μια αγκαλιά κάνει τα παιδιά να εμπιστεύονται περισσότερο τους γονείς και να έχουν αυτοπεποίθηση.

Άνθρωποι που έχουν στερηθεί την αγκαλιά από την παιδική τους ηλικία στην ενήλικη ζωή τους εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι να εμπιστευτούν τους γονείς τους και άλλους ανθρώπους αντίστοιχα.

Το άγγιγμα και η αγκαλιά των γονέων προς τα παιδιά βοηθούν σε μια υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη.

Το άγγιγμα και η αγκαλιά γενικότερα αποτελούν το επίκεντρο των θεραπειών με ζώα, όπως η θεραπευτική ιππασία και η θεραπεία με ζώα συντροφιάς.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της μητέρας Τερέζας για τη σημασία της αγκαλιάς. Έλεγε χαρακτηριστικά «υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν για μια μπουκιά ψωμί, αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι που πεθαίνουν για μια σταλιά αγάπης, μια αγκαλιά».

Σημασία έχει να είμαστε και να νιώθουμε καλά γιατί μόνον τότε θα είμαστε καλά και με τους δικούς μας ανθρώπους ή τους φίλους μας και η ποιότητα των σχέσεων μαζί τους θα καθορίσει και την ποιότητα της ζωής μας.

Ένα χαμόγελο, ένα νεύμα αποδοχής, μια πράξη καλοσύνης μπορούν να μας γεμίσουν χαρά και ευτυχία.

Έτσι προχωρούμε και θα είμαστε πολύ πιο χρήσιμοι για τους άλλους και για τον εαυτό μας.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι σε αντίθεση με το χθες, η σημασία της αγκαλιάς αναφέρεται έντονα από ψυχολόγους, παιδιάτρους και άλλους επιστήμονες οπότε οι γονείς έχουν ενημερωθεί  και η αλήθεια είναι ότι έχει βελτιωθεί η γνώση των ανθρώπων για τον εαυτό τους και τους άλλους. Το ζητούμενο είναι οι ποιοτικές σχέσεις και η αποδοχή που χαρίζεται με μια αγκαλιά.

Έτσι μόνον γαληνεύει η ψυχή των ανθρώπων…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !