Κυδώνι γλυκό του κουταλιού

Τα μυστικά των Chef

Νόστιμο χειμωνιάτικο γλυκάκι του κουταλιού. Γίνεται εύκολα και ταιριάζει με τον καφέ, το τσάι, το γιαούρτι και διανθίζει το κέικ ή το cheese cake.

Τα «χρυσά μήλα» όπως ονοματίζονται τα κυδώνια είναι πολύ ωφέλιμα γιατί θωρακίζουν τον οργανισμό μας, έναντι των λοιμώξεων, οξύνουν την μνήμη, αυξάνουν την γονιμότητα, μας ομορφαίνουν και είναι μακροβιοτικά

Εκτός από την συνταγή που μας ετοίμασαν σας προτείνουμε και μια ακόμα παραλλαγή με σταφίδες και κονιάκ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρις ενός σημείου και χρησιμοποιούμε τα ίδια υλικά προσθέτοντας 250 γρ. μαύρες σταφίδες. Μόλις το γλυκό κοντεύει να δέσει προσθέτουμε τις σταφίδες και στο τέλος αντί για λεμόνι βάζουμε ένα ποτήρι του κρασιού κονιάκ ή λικέρ Grand Marnier. Σε αυτή όμως την περίπτωση θα βράσουμε το γλυκό άλλα 5 λεπτά και τα αμύγδαλα τα βάζουμε κανονικά στο τέλος, όταν πια κατεβάζουμε το γλυκό.

Ένα ακόμα μυστικό για όλα τα γλυκά του κουταλιού είναι να καλύπτονται πάντα τα φρούτα από το σιρόπι, πριν τα κλείσουμε ερμητικά και τα αναποδογυρίσουμε.

Κυδώνια βιολογικής γεωργίας

Κυδώνι γλυκό του κουταλιού

Από την Έφη Μαρκοζάνες

 Υλικά

2 κιλά κυδώνια, ζυγισμένα ακαθάριστα

2 κιλά ζάχαρη

2 λίτρα νερό, εμφιαλωμένο

Χυμό από 3 φρέσκα λεμόνια

2-3 φύλλα αρμπαρόριζας

300 γρ. αμύγδαλα ανάλατα ψημένα

Τρόπος παρασκευής

 Πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια  και τα τρίβουμε με ένα βουρτσάκι.

Τα σκουπίζουμε με πετσέτα και καθαρίζουμε τα κυδώνια εξωτερικά, αφαιρούμε το κοτσάνι και τους σπόρους και κόβουμε σε τέταρτα.

Κάθε τέταρτο το κόβουμε σε φέτες και αυτές τις κόβουμε κατά μήκος σε μπαστουνάκια 1½ εκατοστών.

Σε μία λεκάνη βάζουμε νερό και το χυμό 2 λεμονιών και ρίχνουμε εκεί τα κομμάτια των κυδωνιών, για να μη μαυρίσουν.

Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τη ζάχαρη μαζί με το νερό να βράσουν για 5 λεπτά, ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Στραγγίζουμε τα κυδώνια.

Βάζουμε τα κυδώνια στην κατσαρόλα με το μείγμα της ζάχαρης, προσθέτουμε και τα φύλλα αρμπαρόριζας και βράζουμε το γλυκάκι χωρίς να σκεπάσουμε τη κατσαρόλα μέχρι να δέσει.

Δοκιμάζουμε παραδοσιακά αν είναι έτοιμο το γλυκό ρίχνοντας σε ένα πιατάκι μια σταγόνα από το σιρόπι.

Αν σταθεί και δεν απλώσει τότε το γλυκό είναι έτοιμο.

Τότε προσθέτουμε τον λεμονοχυμό και βράζουμε για 2  λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε τα αμύγδαλα  και βγάζουμε τα φύλλα της αρμπαρόριζας.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και γεμίζουμε με την κουτάλα ξέχειλα τα γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.

Κλείνουμε ερμητικά και αναποδογυρίζουμε όλο το βράδυ.

Το πρωί μπορούμε να τα απολαύσουμε.

Διατηρούνται σε σκοτεινό, δροσερό και ξηρό μέρος.

Όταν ανοίξουμε το βάζο διατηρείται μόνον στο ψυγείο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !