Λουκουμάδες της Eιρήνης

Tips

Αγαπημένο γλυκό της χαράς και της γιορτής. Οι λουκουμάδες αρέσουν σε όλους τις Απόκριες, αλλά και τη Σαρακοστή αποτελεί ένα από τα κυρίως γλυκά μαζί με το χαλβά. Οι vegan και οι vegetarian φίλοι θα το λατρέψουν πασπαλισμένους με ξηρούς καρπούς, κανέλα ή σουσάμι αφού το μέλι για τους vegan είναι απαγορευτικό.

Η φίλη Ειρήνη περίφημη cheffe από την Κρήτη μας ετοίμασε λουκουμάδες στη στιγμή για το καλωσόρισμα στο απίθανο ξενοδοχείο στη Σταλίδα Ηρακλείου. Μάλιστα έλουσε τους λουκουμάδες με μέλι θυμαρίσιο και σουσάμι. Εσείς θα θέλετε μπορείτε να τους πασπαλίσετε με τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Χρόνος αναμονής 45 λεπτά / Εύκολο

Λουκουμάδες της Ειρήνης

Από την Ειρήνη Γιαννουλάκη, executive cheffe στο Ηotel Irida Spa, Σταλίδα Ηρακλείου 

Υλικά 4-6 άτομα

Για τη ζύμη

300ml χλιαρό νερό

280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Μια πρέζα αλάτι

Μια πρέζα ζάχαρη

20 γρ. νωπή μαγιά ή 7γρ. ξηρή

Για τηγάνισμα

Ελαιόλαδο

Για το φινίρισμα

50 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο

Κανέλα

Μέλι θυμαρίσιο Κρήτης

Καρύδια, τριμμένα

Τρόπος παρασκευής

Σε μια λεκάνη βάζουμε το χλιαρό νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί.

Προσθέτουμε βροχηδόν το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργήσουμε ένα χυλό.

Καλύπτουμε τη λεκάνη πρώτα με μεμβράνη και μετά μια πετσέτα.

Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, θα χρειαστεί περίπου 45 λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί στους 160ο C.

Για να δημιουργήσουμε τους λουκουμάδες παίρνουμε με το αριστερό μας χέρι το χυλό, τον κλείνουμε στην χούφτα και πιέζουμε προς τα επάνω βοηθώντας και με τον αντίχειρα.

Στο δεξί μας χέρι κρατάμε ένα κουτάλι με όποιο κόβω το λουκουμά.

Το μυστικό για μεγαλύτερη ευκολία είναι ένα ποτήρι ελαιόλαδο που βουτάμε μέσα το κουτάλι που κόβουμε τους λουκουμάδες και έτσι αποφεύγουμε να μας πιτσιλίσει το ελαιόλαδο μόλις πέσει ο λουκουμάς στο τηγάνι. Ο περισσότεροι χρησιμοποιούν νερό.

Κόβουμε τους λουκουμάδες και βάζουμε όσους χωράει η επιφάνεια του τηγανιού.

Αφήνουμε να τηγανιστούν οι λουκουμάδες μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το σουσάμι σε μέτρια θερμοκρασία να πάρει χρώμα, να καβουρδιστεί και να μοσχομυρίσει.

Σερβίρουμε τους λουκουμάδες με θυμαρίσιο μέλι, καβουρδισμένο σουσάμι, καρύδι και κανέλα.

Ιδανικά τους καλοκαιρινούς μήνες τους σερβίρουμε με παγωτό γιατί είναι ακόμα πιο λαχταριστοί.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !