Μήπως νοιώθετε ψυχολογικά εξουθενωμένοι;

Tips

Mήπως το τελευταίο διάστημα είστε συνεχώς εκνευρισμένοι, έχετε δυσκολία να συγκεντρωθείτε και νοιώθετε μια ανάγκη φυγής … από το περιβάλλον σας;  Μήπως νοιώθετε τόσο κουρασμένοι που δεν θέλετε να καταβάλλετε καμία προσπάθεια για τίποτα ή μήπως θέλετε να κοιμάστε συνέχεια, αλλά ούτε αυτό σας ξεκουράζει;

Το πιθανότερο είναι να υποφέρετε από ψυχολογική κόπωση ή αλλιώς κατάπτωση…

Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, από το συνεχές άγχος που έχει δημιουργηθεί σε όλους μας, σε άλλους λιγότερο, σε άλλους περισσότερο και έχει να κάνει με τις συγκυρίες της εποχής από την πανδημία Covid-19, στην ενεργειακή κρίση, αλλά και στην υπερπροσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουμε το εργασιακό και οικογενειακό status.

Aν λοιπόν νοιώθετε μια χρόνια κόπωση, που δεν περνά με την ανάπαυση τότε μπορεί να υποκρύπτεται κατάθλιψη.

Εμείς απλά προσπαθούμε να σας αφυπνίσουμε, γιατί αν έχετε αυτά τα συμπτώματα το καλύτερο είναι να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε με κάθε τρόπο από αυτή την κατάσταση, που μόνον επιβάρυνση των λειτουργιών του οργανισμού μας προσφέρει.

Είναι από τις καταστάσεις που αν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορούν να ιαθούν, ενώ αν χρονίσουν χωρίς αντιμετώπιση γιγαντώνονται.

Εκτός της συνδρομής του ψυχιάτρου, η τακτική σωματική δραστηριότητα και ένα ταξίδι σίγουρα βοηθά να αλλάξετε διάθεση και να αρχίσει ο οργανισμός σας να παράγει ενδορφίνες… τις ορμόνες της ευτυχίας. Η δράση τους είναι ευεργετική γιατί  ηρεμούν, βελτιώνουν τη διάθεση, εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης, που προκαλούνται από το άγχος. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι οι ενδορφίνες ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και χαρίζουν ευζωία και μακροζωία.

Άλλες τεχνικές χαλάρωσης είναι ο διαλογισμός, αν στην αρχή δεν έχετε διάθεση για ένα άθλημα ή περπάτημα στη φύση.

Ας δούμε λοιπόν τα συμπτώματα που πρέπει να μας αφυπνίσουν

Συνεχής εκνευρισμός

Η ψυχική κόπωση εκδηλώνεται με μεγάλο εκνευρισμό. Το παραμικρό πρόβλημα μεγαλοποιείται και γίνεστε πολύ ευερέθιστοι. Παράλληλα είστε πιο ευάλωτοι και έτσι χάνετε μάχες σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης είναι σύνηθες να δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε το θυμό σας, νοιώθετε αδικημένοι, ενώ η μη διαχείριση των συναισθημάτων σας εκλαμβάνεται σαν αδυναμία και παραίτηση…

Με δύο λόγια γίνεστε εύκολος στόχος από εκείνους που καιροφυλακτούν κυρίως στο εργασιακό περιβάλλον.

Δυσκολία συγκέντρωσης

Αν αισθάνεστε ότι δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και κάποιες φορές ξεχνάτε ονόματα, συναντήσεις … τότε αυτά είναι συμπτώματα που συνηγορούν στην ψυχική κόπωση.

Ένα ακόμα σύμπτωμα που μπορεί να αξιολογηθεί είναι η υπερκινητικότητα και η μη συγκέντρωση σε συγκεκριμένο θέμα και στόχο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που αποφεύγετε τις συναντήσεις γιατί σας φαίνονται ατέρμονες.

Έλλειψη ενδιαφέροντος

Αν νοιώθεις απογοητευμένος από τον εαυτό σου και από τους γύρω σου, τότε σίγουρα δεν έχεις διάθεση να ασχοληθείς με οτιδήποτε αφού λείπει ο ενθουσιασμός, που είναι κινητήρια δύναμη.

Αν θέλεις να κλείνεσαι στον εαυτό σου και έχεις την αίσθηση ότι δεν έχεις καταφέρει τίποτα μέχρι σήμερα.

Άλλο ένα σημάδι που πρέπει να σε θορυβήσει να απευθυνθείς στους ειδικούς.

Ανορεξία

Η ψυχική κόπωση συχνά οδηγεί σε ανορεξία … κάποιες γευστικές δημιουργίες που σε ξετρέλαιναν, τώρα σε αφήνουν παγερά αδιάφορο.

Αυτό συμβαίνει γιατί το άγχος οδηγεί τον εγκέφαλο να απελευθερώσει αδρεναλίνη, την ορμόνη του stress, που δημιουργεί διατροφικές διαταραχές, με ανορεξία ή βουλιμικές κρίσεις.

Διαταραχές ύπνου

Αν συνήθως, ενώ είστε κουρασμένοι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε όσο και αν προσπαθείτε, τότε είναι ένα ακόμα σημάδι που θέλει διερεύνηση.

Είναι ευνόητο αφού δεν ξεκουράζεστε τη νύχτα, νοιώθετε όλη την ημέρα υπνηλία και κούραση.

Αν λοιπόν παρατηρείτε κάποια ή το σύνολο των συμπτωμάτων που αναφέρουμε, θα πρέπει να απευθυνθείτε το συντομότερο στους ειδικούς, για να επιλυθεί το πρόβλημά σας έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !