Μυστικά για να κοιμόμαστε καλύτερα όταν είμαστε άρρωστοι

Tips

Σίσσυ Νίκα

Το σίγουρο είναι ότι το φθινόπωρο φέρνει μαζί του ιώσεις, λοιμώξεις και κάποιοι από εμάς αρρωσταίνουμε. H αλήθεια είναι ότι με βουλωμένη μύτη, δυσφορία, πονόλαιμο και πόνο στα κόκκαλα ο ύπνος δυσκολεύει…

Εμείς θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές πως θα μπορέσετε να κοιμηθείτε πιο άνετα.

Πλένουμε τη μύτη μας

Όταν είναι η μύτη βουλωμένη η δυσκολία στην αναπνοή είναι ανυπόφορη. Ο ύπνος διακόπτεται αρκετές φορές και τα χαρτομάντιλα, που έχουμε δίπλα μας, κάποιες φορές δεν επαρκούν

Πριν πάμε για ύπνο θα πρέπει να πλύνουμε τη μύτη μας με φυσιολογικό ορό ή αλατόνερο. Έτσι η βλέννα καθαρίζει και το περιβάλλον που δημιουργείται ελαφρώνει το φορτίο των ιών και των βακτηρίων οπότε οι ρινικές οδοί μένουν ανοικτές.

Ζεστό δωμάτιο

Κάποιες φορές κάνουμε το λάθος να υπερθερμαίνουμε το δωμάτιο, νομίζοντας ότι αυτό βοηθά.

Είναι λάθος γιατί η ιδανική θερμοκρασία δωματίου, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 19ο C.

Όταν έχουμε πυρετό και κρυάδες ανεβάζουμε τη ζέστη. Το μόνον που επιτυγχάνουμε είναι να μειώνεται η υγρασία και να στεγνώνει η μύτη μας και η στοματική κοιλότητα, άρα έτσι δεν ευνοείται ο ύπνος, ούτε η ανάρρωση.

Αερίζουμε το δωμάτιο

Πρέπει πάντα να αερίζουμε το δωμάτιό μας αρκετές φορές την ημέρα, έστω για 10-20 λεπτά. Έτσι ανανεώνεται ο αέρας, κάτι που το έχουμε ανάγκη πραγματικά.

Η φρεσκάδα στο δωμάτιο δημιουργεί ωραία ατμόσφαιρα.

Το καλοκαίρι τα πράγματα είναι ευκολότερα και πολλές φορές ολόκληρη την ημέρα αφήνουμε το παράθυρο ανοικτό, όταν δεν λειτουργεί το κλιματιστικό τις ζεστές ημέρες.

Το χειμώνα είναι πιο δύσκολο, όμως είναι απαραίτητο όταν είμαστε άρρωστοι και όχι μόνον … να αερίζουμε σε τακτά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας το δωμάτιο.

Έτσι θα έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Υγραντήρας

Όταν ο αέρας του δωματίου είναι πολύ ξηρός, τότε οι βλεννογόνοι στεγνώνουν. Αυτό προκαλεί κρίσεις βήχα και πονόλαιμο συνάμα.

Η χρήση του υγραντήρα που πρέπει να ενεργοποιείται 30 λεπτά, πριν τον ύπνο είναι απαραίτητη. Μάλιστα μπορούμε να προσθέσουμε και αιθέρια έλαια ευκαλύπτου ή τεϊόδεντρου ώστε να καθαριστεί ο αέρας και έτσι να έχουμε καλύτερη αναπνοή.

Μην ξεχνάτε ότι ο υγραντήρας πρέπει να παραμένει κλειστός κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να μην έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.

Μαξιλάρια

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε δύο μαξιλάρια, ώστε να μπορείτε να έχετε το κεφάλι ψηλά ή ακόμα να είστε σε ανάκληση, για να μειώνεται την πίεση που δημιουργείται στα ιγμόρεια.

Αν η μύτη σας είναι βουλωμένη ή αν έχετε ιγμορίτιδα και κοιμηθείτε ανάσκελα σίγουρα θα νοιώσετε δυσφορία.

Ζεστό αφέψημα με μέλι

Ένα ζεστό τσάι ή ακόμα καλύτερα γάλα, που περιέχει τρυπτοφάνη, το αμινοξύ που προάγει τον ύπνο, σίγουρα βοηθά. Αν μάλιστα προσθέσετε μέλι, τότε οι ιδιότητές, πολλαπλασιάζονται

Και τα δύο έχουν μαλακτικές ιδιότητες και ο πονόλαιμος ή ο βήχας θα ηρεμήσουν για να μπορέσετε να κοιμηθείτε.

Ζεστά πόδια

Τα ζεστά πόδια σας βοηθούν, για έναν πιο ξεκούραστο ύπνο. Έτσι όταν είμαστε ειδικά άρρωστοι, δεν θα ξυπνάμε στη μέση της νύχτας νιώθοντας κρύο.

Έτσι φοράμε κάλτσες ή βάζουμε μια μικρότερη επιπλέον κουβέρτα στη θέση των ποδιών, για να νιώθουμε ζεστασιά.

Το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα και η θερμοκρασία προωθεί έναν ξεκούραστο ύπνο.

Όμως όταν έχετε πυρετό μην βάζετε ζεστές κάλτσες, γιατί η υπερβολική ζέστη σας κάνει να ξυπνάτε το βράδυ… και προκαλείται δυσφορία.

Ησυχία

Είναι γνωστό ότι αν έχουμε δυσκολία να κοιμηθούμε λόγω της βουλωμένης μύτης και της ασθένειας γενικότερα, πρέπει να προσπαθήσουμε να υπάρχει απόλυτη ησυχία στο δωμάτιο και χαμηλός έως καθόλου φωτισμός. Λαμβάνουμε πάντοτε υπόψη μας καθημερινές μας συνήθειες, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν κοιμούνται στο σκοτάδι ή σε ένα περιβάλλον χωρίς ήχους.

Μην ξεχνάτε ότι ένας ξεκούραστος και ήσυχος κατά το δυνατόν ύπνος βοηθά στην γρηγορότερη ανάρρωση.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !