Οι αποδράσεις στη φύση προάγουν υγεία και ευεξία…

Tips

Η διαμονή των ανθρώπων σε μεγάλα αστικά κέντρα και οι γρήγοροι ρυθμοί επιβαρύνουν την υγεία και την ψυχολογία μας. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μεγάλες πόλεις. Έγκριτες μελέτες αναφέρουν την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να βρίσκεται όλο και περισσότερο κοντά στη φύση, γιατί αυτό είναι βάλσαμο για την ψυχή και την υγεία του.

Η φύση διώχνει … την κατάθλιψη

Όταν βρίσκεστε στη φύση ακούγοντας τους ήχους της και βλέποντας όμορφα τοπία, λίμνες ή θάλασσα, η καρδιά σας «χαμογελά» και έτσι ο κίνδυνος κατάθλιψης είναι πολύ μικρότερος. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ αναφέρει ότι 90 λεπτά περπάτημα σε πάρκο ή στη φύση αρκούν για να πετάξει κάθε αρνητική σκέψη…

Άλλη μελέτη αναφέρει ότι εθελοντές παρακολούθησαν μια «δύσκολη» πολεμική ταινία και αμέσως μετά στους μισούς εμφανίστηκαν τοπία υπέροχης φύσης, ενώ στους άλλους μια πυκνοκατοικημένη πόλη, με τους δικούς της ρυθμούς. Επιστήμονες αξιολόγησαν τη ψυχολογία των εθελοντών πριν, κατά και μετά την ταινία. Παρατηρήθηκε ότι σημαντικά βελτιώθηκε η διάθεση των εθελοντών, που είδαν τοπία της φύσης, παρά αυτών που είδαν ένα αστικό τοπίο.

Έγκριτες μελέτες του Πανεπιστημίου Karolinska της Σουηδίας απέδειξαν ότι αρκούν μόνον 5 λεπτά άσκησης στη φύση ή σε ένα πάρκο, για να ανέβει η ψυχολογία των ανθρώπων.

Όταν είστε στη φύση ακόμα και οι πονοκέφαλοι μειώνονται…

Στην Ελβετία έγινε μελέτη και συμμετείχε σημαντικός αριθμός εθελοντών. Κάποιοι από αυτούς υπέφεραν από ημικρανίες ή πονοκεφάλους. Αντί να πάρουν παυσίπονα όπως συνήθιζαν, τους συστάθηκε να κάνουν μια βόλτα στη φύση δίπλα στη λίμνη ή στο δάσος…

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο άγχος και νοιώθουν ευεξία, μετά την απόδρασή τους για 2-3 ώρες στη φύση.

Συνεχίζοντας αυτή τη συνήθεια και τις επόμενες ημέρες όλοι δήλωσαν ότι οι πονοκέφαλοι μειώθηκαν και το άγχος σχεδόν εξατμίστηκε …

Κοινωνικοποίηση

Ο ρόλος της φύσης είναι σημαντικός στην κοινωνικοποίηση και τη δημιουργία σχέσεων με ανθρώπους, που συναντάμε στη φύση. Οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί, το άγχος λιγότερο και η διάθεση για συζήτηση μεγαλύτερη καθώς έχουν χαλαρώσει και θέλουν να μοιραστούν τα ενδιαφέροντά τους.

Η φύση ηρεμεί…

Στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, το 2016 ανακοινώθηκε μελέτη, που έγινε σε κρατούμενους φυλακής υψίστης ασφαλείας. Συστάθηκε από τους ψυχολόγους να παρουσιάζουν documentaire με θέματα από τη φύση 4 φορές την εβδομάδα. Παρατηρήθηκε ότι η βία, η νευρικότητα, το άγχος και οι κακές συμπεριφορές μειώθηκαν.

Μάλιστα αρκετά σωφρονιστικά ιδρύματα υιοθέτησαν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης και παρουσιάζουν documentaire με θέματα από τη φύση, αφού παρατήρησαν ότι η μείωση βίαιης συμπεριφοράς ήταν εμφανής.

Αύξηση της συγκέντρωσης

Η φύση συμβάλει και στην πνευματική απόδοση. Η σύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος με την αύξηση δυνατότητας συγκέντρωσης προσοχής και γνωστικών ικανοτήτων είναι αποδεδειγμένη.

Αξιολογώντας αποτελέσματα μετά από μελέτη ατόμων που έκαναν διακοπές σε όμορφο φυσικό περιβάλλον, μακριά από τις πόλεις παρατηρήθηκε ότι παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις στην εργασία τους, από εκείνους, που έκαναν διακοπές σε κάποια πόλη και δεν βγήκαν πολύ στη φύση.

Ακόμα και σε μαθητές που πήγαν κατασκήνωση σε περιβάλλον με πυκνή βλάστηση ή κοντά σε θάλασσα αξιολογήθηκε η καλύτερή τους απόδοση στο σχολείο.

Οι δραστηριότητες στη φύση μειώνουν το stress

Tα οφέλη από τη δραστηριότητα στη φύση είναι πολύ ενθαρρυντικά γιατί μειώνουν το stress.

Γαλλική έρευνα υπέβαλε μια ομάδα σε δοκιμασία έντονου stress. Αμέσως μετά έδωσαν στους εθελοντές δύο επιλογές για να ξεκουραστούν, είτε να ασχοληθούν με την κηπουρική, είτε να διαβάσουν ένα περιοδικό.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που ασχολήθηκαν με την κηπουρική είχαν πιο μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης, που είναι η ορμόνη του stress, από αυτούς που διάβασαν το περιοδικό.

Ανάρρωση στη φύση

Το σίγουρο είναι ότι κοντά στη φύση αναρρώνουμε καλύτερα από ότι σε αστικό περιβάλλον, είτε το πρόβλημα είναι σωματικό ή ψυχολογικό.

Αυτό συμβαίνει γιατί το φυσικό περιβάλλον ενισχύει το ανοσοποιητικό μας αυξάνοντας τη δραστηριότητα των κυττάρων που επιτίθενται ιδιαίτερα στα καρκινικά κύτταρα.

Ακόμα και ένα παράθυρο με θέα σε πράσινο λειτουργεί πιο θετικά από ένα παράθυρο, με θέα την απέναντι πολυκατοικία. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να δημιουργούμε πνεύμονες πρασίνου μέσα στις πόλεις, για να υπάρχει διέξοδος… και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας.

Η θάλασσα ηρεμεί …

Ακόμα και οι άνθρωποι με ψυχολογικές διαταραχές ηρεμούν παρατηρώντας τη θάλασσα από κοντά, που ποτέ δεν είναι ίδια. Ανάλογα με τις εποχές και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής έχουμε μικρές ή μεγαλύτερες εκπλήξεις.

Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι η θάλασσα συνδέεται άμεσα με τη μείωση των ψυχολογικών διαταραχών. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί οι νησιώτες ή οι άνθρωποι που μένουν κοντά στην θάλασσα παρουσιάζουν λιγότερες διαταραχές, από αυτούς των πόλεων.

Η φύση μας κάνει πιο δημιουργικούς

Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι οι αποδράσεις στη φύση προάγουν τη δημιουργικότητά.

Υποστηρίζεται μάλιστα ότι το πράσινο χρώμα διεγείρει τη δημιουργικότητά, την εφευρετικότητά και χαρίζει κίνητρα να προχωρήσουμε στην εργασία μας.

Η θάλασσα και τα νησιά μας προκαλούν να τα φωτογραφίσουμε, να τα ζωγραφίσουμε και παίρνουμε δύναμη και ευεξία…

Η φύση μας κάνει όμορφους

Η φύση μας προκαλεί να τη γνωρίσουμε καλύτερα, να την περπατήσουμε… Έτσι αβίαστα περπατάμε χωρίς να το καταλάβουμε ακόμα και μια ώρα. Αυτό συμβάλει να διατηρηθούμε όμορφοι και δυνατοί, να έχουμε σταθερό βάρος. Ο ρόλος της άσκησης στην πρόληψη καρδιαγγειακών και αναπνευστικών προβλημάτων είναι πολύ σημαντικός.

Το καλοκαίρι είναι κοντά οπότε πρέπει να επιδιώκουμε να είμαστε όλο και πιο συχνά κοντά στη φύση για να έχουμε υγεία και ευεξία. Για μεγαλύτερη ηρεμία προτιμάμε θάλασσα, αλλά και βουνό.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !