Ποιες είναι οι ενδείξεις καλής υγείας;

Tips

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την υγεία «σαν μια πλήρη κατάσταση σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας»

Οι άνθρωποι που είναι υγιείς έχουν κάποιες ενδείξεις που πρέπει να ξέρετε. Αν εσείς στερείστε αυτών των ενδείξεων, τότε θα πρέπει να κάνετε για ένα check up.

Ενδείξεις καλής υγείας 

Όρεξη

Η όρεξη είναι το βαρόμετρο της καλής υγείας. Σημαίνει ότι το σώμα λειτουργεί καλά και η αίσθηση της πείνας προκαλείται φυσιολογικά αρκεί να μην προκύπτει λόγω άγχους, πλήξης και άλλων παραγόντων.

Οι υγιείς λοιπόν έχουν όρεξη και ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή που ενδυναμώνει τον οργανισμό.

Ευεξία

Αν νοιώθετε καλά, δεν πονάτε πουθενά και έχετε αίσθηση ευεξίας στο σώμα και τον νου, τότε αυτή είναι βασική ένδειξη της καλής υγείας.

Όταν νοιώθουμε κουρασμένοι μετά από επίπονη εργασία, δεν σημαίνει κάτι, απλά ο οργανισμός μας ζητά ξεκούραση.

Αν όμως νοιώθουμε καταπονημένοι χωρίς σωματική κούραση, τότε θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας.

Βάρος χωρίς διακυμάνσεις

Η καλή υγεία ορίζεται και από ένα σταθερό βάρος με διακύμανση 5 κιλών ανά τριετία. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος θα πρέπει να είναι μεταξύ 18,5 και 25. Θυμηθείτε ότι είναι επίσης ένας δείκτης εκτίμησης των κινδύνων από την παχυσαρκία ή την αδυναμία. Πρέπει να εκτιμάται και σε περίπτωση απόκλισης θα πρέπει να ενημερώνουμε τον γιατρό μας.

Δέρμα καθαρό και σφριγηλό

Το δέρμα μας αντανακλά την υγεία μας. Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, ένα δέρμα χλωμό και θαμπό που φαίνεται ταλαιπωρημένο, είναι μια συνηθισμένη εικόνα ανθρώπου που θέλει διερεύνηση…

Βέβαια όλη αυτή η εικόνα μπορεί να προέρχεται από άγχος και πνευματική ή σωματική κόπωση. Αν όμως δώσουμε στον οργανισμό μας την ευκαιρία να ξεκουραστεί και συνεχίζει να έχει την ίδια εικόνα, τότε θέλει ψάξιμο.

Υγιή νύχια και μαλλιά

Τα νύχια μας πρέπει να είναι λεία, χωρίς λευκές κηλίδες και σπασίματα και η βάση τους πρέπει να έχει ροδαλό χρώμα. Αν τα νύχια μας έχουν ραβδώσεις τότε μπορεί ο οργανισμός μας να έχει ανάγκη ψευδαργύρου ή χαλκού ή είναι μια ένδειξη ότι κρύβεται κάποιο πρόβλημα στο πεπτικό…

Η εικόνα των μαλλιών μας επίσης αξιολογείται. Αν τα μαλλιά δεν φαίνονται υγιή και πέφτουν τότε μπορεί να είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας βιταμινών ή άλλης ασθένειας.

Γλώσσα

Μια ροζ γλώσσα καθαρή χωρίς στίγματα και ερεθισμούς αποτελεί ένδειξη καλής υγείας.

Ύπνος

Όταν ο ύπνος μας είναι ποιοτικός τότε ξεκουραζόμαστε πραγματικά και υπάρχει ισορροπία του οργανισμού.

Όταν δεν είναι διακοπτόμενος, όταν δεν έχουμε αϋπνία ή πολύωρο ύπνο πάνω από 8 ώρες, τότε έχουμε ένδειξη καλής υγείας και ισορροπίας του οργανισμού.

Εύρυθμη λειτουργία

Ένας οργανισμός που λειτουργεί σωστά και είναι χαλαρός έχει χρόνο να αναγεννηθεί και να αποβάλει τις τοξίνες. Το άγχος, η έλλειψη σωματικής άσκησης ή κάποια ασθένεια εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των οργάνων.

Σεξουαλική δραστηριότητα

Η έλλειψη διάθεσης για σεξουαλική δραστηριότητα είναι ένδειξη είτε ορμονικών διαταραχών, είτε χρόνιων ασθενειών είτε έχει ψυχολογικό υπόβαθρο, κατάθλιψης ή προβλήματα στη σχέση. Οπότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό μας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !