Η θεραπευτική δύναμη των ζώων

Tips

Από την αρχαιότητα ήταν γνωστό ότι τα ζώα είναι προικισμένα από τη φύση με θεραπευτικές δυνάμεις, που ακόμα και η σύγχρονη ιατρική δεν μπορεί πάντα να επιλύσει. Ο Ιπποκράτης ακόμα είχε μιλήσει και είχε εφαρμόσει για τους πόνους από την αρθρίτιδα, θεραπεία χρησιμοποιώντας το γουργούρισμα της γάτας.

Η αλήθεια είναι ότι τα ζώα χαρίζουν αγάπη και ευτυχία…

Ένα χάιδεμα στο σκύλο μας ή στη γάτα μας προκαλεί την παραγωγή ωκυτοκίνης, της ορμόνης της ευεξίας. Το ζωάκι μας εκπληρώνει κάποιες ψυχολογικές και συναισθηματικές μας ανάγκες, αφού νιώθουμε ότι αγαπάμε χωρίς όρους.

Το τέλειο αγχολυτικό

Τα σκυλιά, αλλά περισσότερο οι γάτες έχουν μια ανεξερεύνητη δύναμη που μας «παίρνει» το φορτίο του άγχους. Το θεραπευτικό γουργούρισμα της γάτας που εκπέμπει χαμηλές συχνότητες μεταξύ 20 – 50 Hertz είναι ανακουφιστικό για εμάς αλλά και για το ίδιο το ζώο. Έχει μελετηθεί ότι 30 λεπτά την ημέρα αρκούν για να ξεφορτωθούμε το άγχος μας. Είναι το τέλειο αγχολυτικό χωρίς καμία παρενέργεια.

Ακόμα μελέτες έχουν δείξει την επίδραση των ζώων σε ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση και την επίδρασή τους στην ρύθμιση της με τον καλύτερο τρόπο.

Υποστηρικτική θεραπεία

Η υποστηρικτική θεραπεία που προσφέρεται μέσω των ζώων σε παιδιά με διαταραχές στην επικοινωνία, όπως ο αυτισμός σε όποια μορφή και αν βρίσκεται, είναι πολύτιμη. Τα σκυλιά βοηθούν με την επαφή, το άγγιγμα, τη συμπεριφορά τους γενικότερα, να αποκτηθεί ένας δυνατός δεσμός και προσφέρουν σημαντική υποστήριξη σε παιδιά αλλά και μεγάλους. Αρκεί το σκυλί να είναι ήρεμο, δυνατό και εκπαιδευμένο.

Τα άλογα επίσης έχουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία ατόμων και ειδικά των παιδιών. Έτσι έχουν δημιουργηθεί επιστημονικές εταρείες θεραπευτικής ιππασίας και ιπποθεραπείας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Οι επιστημονικές εταιρίες πλαισιώνονται από ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές και η φιλοσοφία τους είναι ότι το άλογο είναι ένα πολύτιμο μέσο αποκατάστασης και έτσι πρέπει να λογίζεται.

Οι υποστηρικτικές θεραπείες ειδικότερα με σκυλιά και άλογα είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και αξιολογούνται όλο και περισσότερο, αφού τα ζώα έχουν ένα μοναδικό τρόπο να επικοινωνούν με τους « δικούς» τους ανθρώπους, προκαλούν συναισθήματα και έντονες εικόνες και δράσεις σε ανθρώπους με αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομο down, αυτοάνοσα, αλλά και ψυχιατρικά νοσήματα.

Μειώνουν τους πόνους και χαρίζουν αισιοδοξία

Σε μεγάλα νοσοκομεία των ΗΠΑ χρησιμοποιούνται τα ζώα σαν ένα συμπλήρωμα της θεραπείας αντιμετώπισης χρόνιων πόνων, ειδικά των καρκινοπαθών.

Το σημαντικό είναι ότι οι ασθενείς ξεχνιούνται για λίγο, αποκτούν ένα συναισθηματικό ενδιαφέρον και μειώνεται η αντίληψη του πόνου…

Η σχέση με τα ζώα προάγει την αρμονία σώματος και νου.

Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επίσκεψη ζώων σε νοσοκομεία, ειδικά σε ασθενείς με χρόνια και επώδυνα νοσήματα, βοήθησαν σημαντικά στην αποκατάσταση της ηρεμίας τους αλλά και στην απόκτηση αισιοδοξίας. Τα ζώα προσφέρουν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την επώδυνη καθημερινότητά τους. Γενικά η επίσκεψη ζώων στα νοσοκομεία των ΗΠΑ και της Γαλλίας έχει καθιερωθεί αφού βελτιώνει τη διάθεση σε χρόνιους πάσχοντες.

Σε παιδιατρικά νοσοκομεία υπάρχουν ακόμα και ενυδρεία για να ξεφεύγουν για λίγο τα παιδιά από το πρόβλημά τους.

Ψυχολογική υποστήριξη σε μοναχικούς ηλικιωμένους

Τα ζώα προσφέρουν στους ηλικιωμένους ψυχολογική στήριξη. Τους κάνουν πιο αισιόδοξους και τους αναγκάζουν να κινούνται θέλοντας να προσφέρουν υπηρεσίες στο σκυλάκι τους ή στο γατί τους. Αποκτούν ενδιαφέρον για τη ζωή… και υποσυνείδητα δεν θεωρούνται άχρηστοι…

Συνοδοί τυφλών

Καθοριστική είναι η βοήθεια των εκπαιδευμένων σκύλων σε τυφλούς και αναπήρους.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !