Το γουργούρισμα της γάτας … είναι θεραπευτικό;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο επιλέγουν να έχουν γάτα στο σπίτι αντί για σκύλο. Ειδικά στη Γαλλία και την Βρετανία οι γάτες πρωτοπορούν σαν επιλογή κατοικίδιου.

Η αλήθεια είναι ότι η γάτα απαιτεί λιγότερη φροντίδα από το σκύλο που θέλει τις βόλτες του, του αρέσει η ζωή εκτός σπιτιού και αγχώνεται με την απουσία μας.

Η γάτα αγαπά τη ρουτίνα και τη βολή της στο σπίτι, σίγουρα είναι πιο ανεξάρτητη και βιώνει μικρότερο άγχος με την απουσία μας.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το γουργούρισμα έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες.

Μειώνει το άγχος, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και χαρίζει ηρεμία.

Η θεραπεία με το ευεργετικό γουργούρισμα της γάτας είναι αποτελεσματική για την υγεία μας.

Μάλιστα τα οφέλη του γουργουρίσματος της γάτας έχουν εκτιμηθεί από την αρχαιότητα ακόμα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν θεοποιήσει τις γάτες και οι μάγισσες των παραμυθιών δεν ζούσαν χωρίς αυτές, αφού πίστευαν ότι τις ξεμπλόκαραν από κάθε αρνητική ενέργεια.

Εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι τα ανακαλύψαμε μόλις…

Οι γάτες σίγουρα ενδείκνυνται για τους ηλικιωμένους ή αρρώστους και για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πως εξηγούνται επιστημονικά τα οφέλη από τα γουργουρίσματα της γάτας;

Tα γουργουρίσματα εκπέμπουν δονήσεις χαμηλής συχνότητας 20-50 Hertz. Αυτές οι ηρεμιστικές χαμηλές συχνότητες χρησιμοποιούνται και στη μουσική για να προκαλέσουν βαθιά συναισθήματα.

Ας δούμε ποια οφέλη προσφέρει το γουργούρισμα της γάτας;

Μειώνει το stress

Aν υποφέρετε από δυνατό stress και το καθημερινό άγχος σας πνίγει, τότε το γουργούρισμα της γάτας είναι θεραπευτικό. Χάρη στις καταπραϋντικές δονήσεις που εκλύονται από το γουργούρισμα.

Το γουργούρισμα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απελευθέρωση της ενδορφίνης, της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης, που είναι οι ορμόνες της ευτυχίας και της αναζωογόνησης.

Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε σε σχολείο της Ν.Υόρκης, ανάμεσα σε μαθητές διαπιστώθηκε ότι μαθητές που ήταν αγχώδεις, χαϊδεύοντας για 15 λεπτά την ημέρα γάτες εθελοντές, ήταν πιο ήρεμοι.

Εργαστηριακά αποδείχθηκε ότι είχε μειωθεί η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες στο αίμα τους.

Καρδιαγγειακή λειτουργία

Τα γουργουρίσματα της γάτας θεωρείτε ότι μπορούν να μειώσουν κατά 30% τον κίνδυνο του εμφράγματος και είναι ευεργετικά για την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία.

Επίσης θεωρείται ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, συμβάλουν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και την καλύτερη λειτουργία των ζωτικών οργάνων.

Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται στο σώμα έχουν τη δυναμική να ανακουφίσουν από πόνους της αρθρίτιδας ή χρόνιων νοσημάτων.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Η θεραπεία με γουργούρισμα ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι συμβάλει στην μείωση της φλεγμονής και την επούλωση τραυμάτων ή κατεστραμμένων ιστών.

Από προσωπική εμπειρία σας αναφέρω ότι η γάτα μου ανέβαινε και στεκόταν γουργουρίζοντας για ώρα πάνω στο γόνατό μου,  που ήταν τραυματισμένο. Επειδή φοβόμουν μήπως το βάρος της επιδεινώσει την κατάστασή μου την έδιωχνα. Εκείνη επέστρεφε με δυνατότερα γουργουρίσματα και τα νιαουρίσματά της ήταν σαν να με μάλωνε. Τώρα καταλαβαίνω τις υπηρεσίες, που μου προσέφερε η Λούλου μου… Πάντως το γόνατό μου, λίγο μετά το ατύχημα ήταν μια χαρά…

Ήρεμος ύπνος

Το θεραπευτικό γουργούρισμα συνιστάται σε άτομα που υποφέρουν από αϋπνία. Η παρουσία της γάτας είναι ηρεμιστική όταν αποζητά τα χάδια και την αγκαλιά σας.

Καλύτερη αναπνοή

Παλαιότερα υπήρχε η πεποίθηση ότι η συμβίωση με μια γάτα θα προκαλούσε δυσκολία στην αναπνοή, λόγω των τριχών της.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό της Αμερικάνικης Ιατρικής Ένωσης , όταν μεγαλώνουμε με γάτα διατρέχουμε μικρότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη άσθματος στην ενήλικη ζωή μας.

Το συμπέρασμα είναι ότι η υιοθεσία μια γάτας είναι πράξη αγάπης στον εαυτό μας, γιατί τα γουργουρητά της προσφέρουν ηρεμία, αρμονία και ίαση σε κάποιες περιπτώσεις.

Το μόνον που θα πρέπει να εξετάσετε πριν την υιοθετήσετε είναι μήπως έχετε αλλεργία στο τρίχωμά της, που είναι αποτρεπτικό για την απόκτησή της.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !