Μια απίθανη φασολάδα από φασόλια χάντρες, που γίνεται στην χύτρα ταχύτητας. Δωρική γεύση που ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και είναι νόστιμη πολύ. Τη συνοδεύουμε με τουρσί ή ρέγγα ή σκουμπρί.
Με τη φασολάδα δεν τρώμε ποτέ τυρί ή κρέας.
Την απίθανη φασολάδα την δοκιμάσαμε στην Αρτοτίνα, τόπο καταγωγής του Αθανασίου Διάκου, στην ορεινή Φωκίδα.
Χρόνος παρασκευής 35 λεπτά / Μούλιασμα 2 ώρες/ Πολύ εύκολο
Φασολάδα express
Από την Αγγέλω Τριβήλου, Παραδοσιακή ταβέρνα Τριβήλου, Αρτοτίνα Φωκίδας
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. φασόλια χάντρες ξερά
1 ½ μεγάλο κρεμμύδι
2 καρότα, κομμένα σε φέτες
3 κλαράκια σέλινο, ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε μπολ με νερό μουλιάζω τα φασόλια χάντρες για 2 ώρες και τα σουρώνω.
Βάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα με νερό και αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά.
Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
Περνάμε από το μπλέντερ τα κρεμμύδια.
Βάζουμε στη χύτρα ταχύτητας το κρεμμύδι με λίγο νερό και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό γιατί έτσι φεύγει η μυρωδιά.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για 3 λεπτά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα φασόλια, το καρότο, το σέλινο και ζεστό νερό για να σκεπάσει και λίγο ακόμα και κλείνουμε τη χύτρα ταχύτητας.
Βράζουμε μέχρι να βγάλει ατμό και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μετά από 5 λεπτά ανοίγουμε το καπάκι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά ακόμα και ανακατεύουμε ανά διαστήματα μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.