Το ξινόμαυρο ΠΟΠ γιορτάζει την 1η Νοέμβριου

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το Ξινόμαυρο, σήμερα είναι  η πιο σπουδαία γηγενής ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για «πολυδυναμική» ποικιλία που έχει τη δική της ιστορία..

Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι αμπελώνες της Νάουσας προσβλήθηκαν από φυλλοξήρα και σταδιακά καταστράφηκαν. Τη δεκαετία του 1960, γίνονται προσπάθειες αναβίωσης της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή. Ο Γιάννης Μπουτάρης το 1968, μετατρέπει 520 στρέμματα σε αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Νάουσας, καλλιεργώντας Ξινόμαυρο.

Τελικά το 1972, η Νάουσα κατοχυρώθηκε νομοθετικά ως αμπελουργική ζώνη Ονομασίας Προέλευσης και μετά από υπερπροσπάθεια φτάνει σήμερα τα 7.000 στρέμματα. Περισσότερο από το 30-40% των κρασιών της Νάουσας εξάγονται στη διεθνή αγορά.

Μάλιστα ξινόμαυρο έχει φυτευθεί μέχρι στον αμπελώνα του Οινοποιείου Torres, στο Penedes της Ισπανίας

Ξινόμαυρο ΠΟΠ σε ποιες περιοχές ;

Το Ξινόμαυρο είναι μια μοναδικά ξεχωριστή ποικιλία. Δίνει κρασιά με πολύ χαρακτηριστικά αρώματα και γεύση που αναγνωρίζονται άμεσα. Το όνομα του σημαίνει ξινό και μαύρο σταφύλι, παρόλο που οι ρώγες του δεν έχουν τόσο βαθύ χρώμα.

Είναι ιδιαίτερα απαιτητική ποικιλία αφού απαιτείται μεγάλη προσοχή στην καλλιέργεια, στην ωρίμανση αλλά και στην οινοποίηση.

Μας χαρίζει κρασιά υψηλής οξύτητας και αρκετές τανίνες.

Τελευταία μπορούμε να πούμε ότι έχουν προκύψει δύο στυλ οινοποίησης.

Η μοντέρνα εκδοχή οινοποίησης δίνει κρασιά με βαθύ χρώμα, πιο συμπυκνωμένα φρουτώδη αρώματα και λιγότερο επιθετικές τανίνες.

Η δεύτερη εκδοχή μας πιο ρουστίκ οινοποίησης δίνει κρασιά με τονισμένα αρώματα ελιάς και αποξηραμένων φρούτων με υψηλή οξύτητα και επιθετικές τανίνες.

Μπορεί να «δώσει» ροζέ κρασιά αλλά και αφρώδη.

Το Ξινόμαυρο είναι αποκλειστικά υπεύθυνο ή συμμετέχει στα ερυθρά κρασιά ΠΟΠ ΝάουσαΠΟΠ ΑμύνταιοΠΟΠ Γουμένισσα (Ξινόμαυρο – Νεγκόσκα) και ΠΟΠ Ραψάνη (Ξινόμαυρο- Κρασάτο – Σταυρωτό), καθώς και στα ξηρά ήσυχα και αφρώδη κρασιά ΠΟΠ Αμύνταιου.

Αμπελώνας ξινόμαυρου στο Γιαννακοχώρι

Χαρακτηριστικά της ποικιλίας

Η ποικιλία δίνει ερυθρά κρασιά με μέτριο σώμαυψηλή οξύτητα και έντονες τανίνες. Στο ποτήρι το χρώμα μπορεί να είναι από μέτριο ρουμπινί μέχρι και κεραμιδί, ανάλογα με την οινοποίηση και την παλαίωση.

Το κυρίαρχο και χαρακτηριστικότερο άρωμα του Ξινόμαυρου είναι η τομάτα, σε διάφορες εκδοχές, από φρέσκια έως λιαστή και από πελτές έως γλυκό του κουταλιού. Επιπροσθέτως, έχει αρώματα ελιάςκόκκινων φρούτων κυρίως φράουλας, κράνου και  φραγκοστάφυλου, έντονο φυτικό από φασκόμηλο, δεντρολίβανο, ευκάλυπτο αλλά και γήινο όπως μανιτάρι, χώμα χαρακτήρα. Με την παλαίωση αποκτά αρώματα τρούφαςγλυκόριζαςαποξηραμένου σύκου και σταφίδας. Συχνά δεν λείπουν και ζωικές νότες όπως δέρμα.

Τα κρασιά από το Αμύνταιο έχουν πιο φρουτώδη αρώματα αλλά και ανθικά όπως βιολέτα. Παρομοίως, και τα κρασιά από την περιοχή της Ραψάνης έχουν έντονα αρώματα φράουλαςκερασιού και μπαχαρικών.

Στις ροζέ εκδοχές το χρώμα παίζει από αχνό σομόν μέχρι ροδί, έχει αρώματα φράουλαςτριαντάφυλλου και μαρμελάδας τομάτας, ελαφρύ σώμα και μέτρια προς υψηλή οξύτητα..

Το απολαμβάνουμε με …

Το Ξινόμαυρο δένει αρμονικά με κοκκινιστό μοσχαράκι, γιουβέτσι, στιφάδο, επίσης γεύσεις της φωτάς συνοδεύει υπέροχα μπριζόλες και φιλέτο κάθε κοπής. Το παλιωμένο ξινόμαυρο ζητά αγριογούρουνο, γεύσεις κυνηγιού, μανιτάρια και τρούφες. Τα παλαιωμένα τυριά και τα πλούσια ριζότο ψηφίζουν ξινόμαυρο ανεπιφύλακτα.

Το ροζέ ξινόμαυρο δένει αρμονικά με σαλάτες, πιάτα ζυμαρικών αλλά και λαχανικά παραδοσιακών ελληνικών συνταγών.

Αμπελώνας στα ορεινά της Νάουσας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Πώς θα ομορφύνουμε την καθημερινότητά μας;

Η καθημερινότητα και η ρουτίνα κουράζει μικρούς και μεγάλους. Μπορούμε όμως να φέρουμε την ανατροπή χωρίς μεγάλο αγώνα… Το σίγουρο είναι ότι θα βάλετε...

Επιλέγουμε συμβατικά ή βιολογικά φρούτα και λαχανικά για μια detox θεραπεία του οργανισμού μας;

Οι θεραπείες detox γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο. Tα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι σύμμαχοί μας για να επανέρθουμε...

Ποια λάθη ταλαιπωρούν τα μαλλιά μας και αραιώνουν;  

Οι αιτίες που ευθύνονται για την τριχόπτωση είναι πολλές … Μπορεί να  ευθύνονται οι ορμόνες μας, ο θυρεοειδής, η αναιμία, η εποχή, η ψυχολογία...

Mαρμελάδα σμέουρο με καστανή ζάχαρη

Τα σμέουρα είναι πολύ νόστιμα φρούτα του δάσους,  πλούσια σε αντιοξειδωτικά και χαμηλά σε θερμίδες. Πλημμυρίζουν τον οργανισμό μας με βιταμίνες ειδικά C και...

Ξηροδερμία… έχουμε τα μυστικά αντιμετώπισης 

Πολλές φορές το δέρμα μας αφυδατώνεται, γίνεται ξηρό και η  φαγούρα, κοκκινίλα και η απολέπιση είναι έντονες. Το χειμώνα γίνεται ακόμα πιο έντονη η...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !