Κολοκυθοκεφτέδες καλογερικοί

Τα μυστικά των Chef

Ευλογημένοι και νόστιμοι

Ο Πατέρας Δοσίθεος είναι μεγάλη μορφή της καλογερικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής  και έχει γράψει ένα απίθανο βιβλίο, ίσως από τα πιο πλήρη της μοναστηριακής πραγματικότητας.

Τον επισκέφθηκα στη Μονή και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάποια από τα πιάτα του που έτυχε να έχει για την μεσημεριανή τράπεζα του Μοναστηριού.

Οι κολοκυθοκεφτέδες του είχαν ωραία τυριά της Ευρυτανίας και τα κολοκύθια ήταν από το μποστανάκι τους, αφού το μοναστήρι τους είναι απομονωμένο.

Ένας φιδίσιος δρόμος δύσκολος, «κρατά» το μοναστήρι, μακριά από το Καρπενήσι και τους πολλούς. Ο Πατέρας Δοσίθεος χαίρεται γιατί το μοναστήρι του επισκέπτονται οι προσκυνητές που ευλαβικά προσεύχονται στη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς. Κάποιοι μάλιστα έρχονται ειδικά από το εξωτερικό.

Η φύση ονειρική και η μονή θα έλεγα είναι ο άγρυπνος φρουρός της υπέροχης λίμνης του φράγματος των Κρεμαστών και του Μέγδοβα.

Ο Πατέρας μας είπε ότι όταν θέλει τους κολοκυθοκεφτέδες νηστίσιμους, άλλωστε οι περισσότερες ημέρες είναι για εκείνον νηστεία τότε αφαιρεί το τυρί και βάζει μυριστικά χόρτα και βοτάνια, που η Ευρυτανία έχει πολλά…

Κολοκυθοκεφτέδες καλογερικοί  

Από τον Πατέρα Δοσίθεο, Μονή Παναγιάς Τατάρνας, Λίμνη Κρεμαστών Ευρυτανία

Υλικά

Ο Πατέρας Δοσίθεος

1 κιλό κολοκύθια μέτρια τρυφερά, χωρίς σπόρους

1 μεγάλο φλιτζάνι τυριά τριμμένα γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα και φέτα

4 φρέσκα αυγά

1 φλιτζάνι του καφέ νιφάδες βρώμης ή λίγο αλεύρι,  που φουσκώνει μόνο του

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

δυόσμος ψιλοκομμένος ή ρίγανη

Τρόπος Παρασκευής

Πλένουμε καλά τα κολοκύθια και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας να φύγει η υγρασία.

Τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκύθια και τα αλατίζουμε ελαφρά.

Τα στύβουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε τα τυριά, το δυόσμο, το πιπέρι, τα αυγά, τις νιφάδες βρώμης και ανακατεύουμε.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο αλεύρι για να έχουμε μια απαλή ζύμη.

Πλάθουμε τους κολοκυθοκεφτέδες και τους πιέζουμε λίγο να γίνουν πλακουτσωτοί.

Τους αλευρώνουμε για να τηγανιστούν καλύτερα.

Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεστάνει καλά.

Βάζουμε με τρυπητή κουτάλα τους κολοκυθοκεφτέδες και μόλις ροδίσουν από την μια πλευρά, τους γυρίζουμε από την άλλη.

Σε μια πιατέλα απλώνουμε απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες για να φύγει το πολύ ελαιόλαδο.

Τους σερβίρουμε ολόγυρα στην πιατέλα και στη μέση βάζουμε μια κρέμα γιαουρτιού και ίσως βραστά κολοκυθάκια που αρέσουν πολύ στον Πατέρα Δοσίθεο.

Η λίμνη των Κρεμαστών και ο Μέγδοβας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !