Κολοκυθοκεφτέδες καλογερικοί

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Ευλογημένοι και νόστιμοι

Ο Πατέρας Δοσίθεος είναι μεγάλη μορφή της καλογερικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής  και έχει γράψει ένα απίθανο βιβλίο, ίσως από τα πιο πλήρη της μοναστηριακής πραγματικότητας.

Τον επισκέφθηκα στη Μονή και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάποια από τα πιάτα του που έτυχε να έχει για την μεσημεριανή τράπεζα του Μοναστηριού.

Οι κολοκυθοκεφτέδες του είχαν ωραία τυριά της Ευρυτανίας και τα κολοκύθια ήταν από το μποστανάκι τους, αφού το μοναστήρι τους είναι απομονωμένο.

Ένας φιδίσιος δρόμος δύσκολος, «κρατά» το μοναστήρι, μακριά από το Καρπενήσι και τους πολλούς. Ο Πατέρας Δοσίθεος χαίρεται γιατί το μοναστήρι του επισκέπτονται οι προσκυνητές που ευλαβικά προσεύχονται στη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς. Κάποιοι μάλιστα έρχονται ειδικά από το εξωτερικό.

Η φύση ονειρική και η μονή θα έλεγα είναι ο άγρυπνος φρουρός της υπέροχης λίμνης του φράγματος των Κρεμαστών και του Μέγδοβα.

Ο Πατέρας μας είπε ότι όταν θέλει τους κολοκυθοκεφτέδες νηστίσιμους, άλλωστε οι περισσότερες ημέρες είναι για εκείνον νηστεία τότε αφαιρεί το τυρί και βάζει μυριστικά χόρτα και βοτάνια, που η Ευρυτανία έχει πολλά…

Κολοκυθοκεφτέδες καλογερικοί  

Από τον Πατέρα Δοσίθεο, Μονή Παναγιάς Τατάρνας, Λίμνη Κρεμαστών Ευρυτανία

Υλικά

Ο Πατέρας Δοσίθεος

1 κιλό κολοκύθια μέτρια τρυφερά, χωρίς σπόρους

1 μεγάλο φλιτζάνι τυριά τριμμένα γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα και φέτα

4 φρέσκα αυγά

1 φλιτζάνι του καφέ νιφάδες βρώμης ή λίγο αλεύρι,  που φουσκώνει μόνο του

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

δυόσμος ψιλοκομμένος ή ρίγανη

Τρόπος Παρασκευής

Πλένουμε καλά τα κολοκύθια και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας να φύγει η υγρασία.

Τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκύθια και τα αλατίζουμε ελαφρά.

Τα στύβουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε τα τυριά, το δυόσμο, το πιπέρι, τα αυγά, τις νιφάδες βρώμης και ανακατεύουμε.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο αλεύρι για να έχουμε μια απαλή ζύμη.

Πλάθουμε τους κολοκυθοκεφτέδες και τους πιέζουμε λίγο να γίνουν πλακουτσωτοί.

Τους αλευρώνουμε για να τηγανιστούν καλύτερα.

Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεστάνει καλά.

Βάζουμε με τρυπητή κουτάλα τους κολοκυθοκεφτέδες και μόλις ροδίσουν από την μια πλευρά, τους γυρίζουμε από την άλλη.

Σε μια πιατέλα απλώνουμε απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες για να φύγει το πολύ ελαιόλαδο.

Τους σερβίρουμε ολόγυρα στην πιατέλα και στη μέση βάζουμε μια κρέμα γιαουρτιού και ίσως βραστά κολοκυθάκια που αρέσουν πολύ στον Πατέρα Δοσίθεο.

Η λίμνη των Κρεμαστών και ο Μέγδοβας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Fish and Chips

Η κλασική, αυθεντική συνταγή που είναι νόστιμη πολύ. Το αγαπημένο street food των Άγγλων και όχι μόνον… Σερβίρονται σε χάρτινο χωνάκι ή πιατελίτσα και...

Βάφλες Βρυξελλών

Οι Βέλγοι είναι πολύ περήφανοι για τις βάφλες και θεωρούνται το εθνικό τους γλυκό. Στις Βρυξέλλες προσφέρονται με 30 διαφορετικούς ευφάνταστους συνδυασμούς. Στο περίφημο...

Gazpacho

Tο γκασπάτσο είναι η αυθεντική ισπανική καλοκαιρινή σούπα που δροσίζει και αρέσει πολύ. Είναι πανεύκολη και νόστιμη γιατί οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους,...

Bratkartoffeln, γερμανικές πατάτες

Η αυθεντική γερμανική συνταγή για τις πατάτες, που δένουν αρμονικά με τα λουκάνικα, το κότσι, το σνίτσελ. Στην αγαπημένη μας μπυραρία του Schumacher 1838,...

Γερμανικό χοιρινό κότσι Schweinshaxe

Η αυθεντική συνταγή για ένα κότσι που θα θυμάστε… το δοκιμάσαμε στην περίφημη μπυραρία Schumacher του 1838, στο Dusseldorf. Το περιβάλλον απίθανο, ζεστή...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !