Αβοκάντο κρέμα

Τα μυστικά των Chef

Γεύση με άρωμα Κρήτης

Αβοκάντο.Μια υπερτροφή που γίνεται πολύ γρήγορα, είναι νόστιμη και μπορούμε να προσθέσουμε τα υλικά που μας αρέσουν. Στο Μεξικό λέγεται γκουακαμόλε και αποτελεί το καλύτερο άλειμμα για τα νάτσος. Μου αρέσει πολύ να βάζω μέσα και πασατέμπο για να γίνεται και πιο νόστιμο ακόμα. Στην Κρήτη όμως δεν το συνηθίζουν. Πάντως τα πιο νόστιμα αβοκάντο τα δοκίμασα στην Μονή Χρυσοπηγής, στα Χανιά γιατί καλλιεργούν αβοκάντο. Στην Κρήτη ευδοκιμεί το εξωτικό αβοκάντο και οι καλλιέργειες είναι ελπιδοφόρες. Το αβοκάντο είναι γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Προέρχεται από την κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – δύο είδη «καλών» λιπών, που θεωρούνται ότι έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Το αβοκάντο αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης βοηθώντας στην ρύθμιση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και την πρόληψη του διαβήτη. Νέες μελέτες υποδηλώνουν ότι τα φρούτα αυτά μπορεί να βοηθούν τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καροτενοειδή, τις πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα.

Τα αβοκάντο περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Β, Ε, Κ, ψευδάργυρο και σίδηρο από όσες προσφέρουν τα άλλα φρούτα που καταναλώνονται ευρέως. Μας χαρίζει τα 18 βασικά αμινοξέα τα οποία είναι απαραίτητα στο σώμα για να συντεθεί μια ολοκληρωμένη πρωτεΐνη. Αντίθετα με την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας, η οποία δύσκολα χωνεύεται από πολλούς, η πρωτεΐνη του αβοκάντο απορροφάται εύκολα από το σώμα, γιατί το αβοκάντο περιέχει επίσης και φυτικές ίνες.

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ενισχύει την τρίχα των μαλλιών. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές βιταμίνες και βοηθάει την ενυδάτωση και αντιγήρανση του σώματος και του προσώπου. Το τμήμα του αβοκάντο που βρίσκεται πλησιέστερα στον φλοιό περιέχει την μεγαλύτερη  συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών.

Την πιο ωραία κρέμα αβοκάντο τη δοκίμασα στον πανέμορφο Βοτανικό Κήπο Χανίων, μου το σερβίρισαν με απίθανα κρητικά παξιμάδια όνειρο…

Οι ξεναγοί μας στο Βοτανικό κήπο

Αβοκάντο κρέμα

Από το Βοτανικό Κήπο Χανίων

Υλικά

2 μέτρια ώριμα αβοκάντο
3 σκελίδες σκόρδο
χυμό από δύο φρέσκα λεμόνια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι

Λίγο φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ρόδι σπόρια

Για το φινίρισμα

Φέτες λεμονιού

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα βάζουμε στο μπλέντερ.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το τζίντζερ, το αλάτι κα το πιπέρι.

Τα κτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν μια ωραία κρέμα.
Σερβίρουμε σε ένα πιάτο βάζουμε την κρέμα αβοκάντο και διακοσμούμε με δύο φέτες λεμονιού, ψιλοκομμένο αβοκάντο και το ρόδι μας.

Τα κρητικά παξιμαδάκια δένουν υπέροχα!

Προηγούμενο άρθροΣεβίτσε λαβράκι
Επόμενο άρθροΑυγόφετες μελένιες

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !