Φάκελος Υπογονιμότητα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Υπογονιμότητα είναι η αδυναμία του ζευγαριού να συλλάβει παιδί, μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο τακτικής σεξουαλικής επαφής, χωρίς αντισύλληψη. Το ποσοστό της υπογονιμότητας παρουσιάζει σημαντική αύξηση τελευταία, αφού ευρωπαϊκές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι 1 στα 5 ζευγάρια παρουσιάζουν υπογονιμότητα. Μελέτες που έγιναν και αφορούν νέα ζευγάρια στη Γαλλία, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σχεδόν 3,3 εκατομμύρια πλήττονται από προβλήματα γονιμότητας. Το σίγουρο είναι ότι όλο και περισσότερες γυναίκες δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες και φαίνεται ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν μελέτες που να προσδιορίζουν τον μέσο όρο του χρόνου, που είναι απαραίτητος.

Το θαύμα της γονιμοποίησης

Για να μείνετε έγκυος, πολλά γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο στον οργανισμό σας. Οι ωοθήκες παράγουν το ωοκύτταρο, το οποίο ταξιδεύει στη μήτρα. Η γονιμοποίηση μπορεί να συμβεί μόνο εάν το ωοκύτταρο έρθει σε επαφή με ένα σπέρμα. Με τη συγχώνευση, αυτά τα δύο κύτταρα σχηματίζουν ένα ωάριο, που εμφυτεύεται και εξελίσσεται σε έμβρυο.

Όταν όμως αυτή η συγχώνευση δεν γίνεται τότε μιλάμε για υπογονιμότητα.

Η μείωση της γονιμότητας, δημιουργεί προβλήματα συνήθως στα ζευγάρια, που θέλουν να γίνουν γονείς, αλλά δεν μπορούν.

Όμως, η πτώση της γονιμότητας δεν είναι μια μη αναστρέψιμη κατάσταση. Σήμερα, η επιστήμη έχει τόσο εξελιχθεί ώστε προσφέρονται πολλές λύσεις για την καταπολέμηση της υπογονιμότητας. Έτσι αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητές να γίνετε γονείς.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για μειωμένη γονιμότητα, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Μερικές φορές συμβαίνει να διαγνωστούν πραγματικά προβλήματα γονιμότητας, αλλά και στειρότητας.

Άλλες φορές ενώ, δεν υπάρχουν εμφανή προβλήματα υπάρχει υπογονιμότητα άγνωστης αιτιολογίας. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα του ζευγαριού παραμένει ανεξήγητη.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η βέλτιστη συχνότητα σεξουαλικής επαφής, για να συλλάβετε παιδί, είναι μεταξύ 2 – 3 φορές την εβδομάδα.

Το πρόβλημα υπογονιμότητας είναι ευαίσθητο και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς, υπομονή και επιμονή για την αντιμετώπισή του και από τους δύο συντρόφους.

Άμεσα θα πρέπει να επιλέξετε εξειδικευμένο γυναικολόγο, ώστε να μην χάνετε πολύτιμο χρόνο.

Πολλές φορές το συγγενικό περιβάλλον πιέζει για την απόκτηση παιδιού δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα και άγχος. Θα πρέπει ο καθένας από τους δύο συντρόφους να αντιμετωπίσει με τρόπο αυστηρό τους δικούς του συγγενείς. Αξίζει να απευθυνθείτε στα αδέλφια, ξαδέλφια ή κάποιους φίλους ώστε να βοηθήσουν σε αυτή την περίπτωση.

Συνήθεις αιτίες υπογονιμότητας

Οι πλέον γνωστοί παράγοντες υπογονιμότητας, που αφορούν άνδρες και γυναίκες είναι:

  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Άγχος

Το πρώτο βήμα

Είναι απαραίτητο πρώτα να υπάρξει  πλήρης διερεύνηση των αιτιών της υπογονιμότητας και στους δύο συντρόφους.

Αφού γίνει γνωστή η αιτία συνήθως προτείνονται από τον γυναικολόγο σχετικά απλές διαδικασίες, που συχνά αποδεικνύονται αποτελεσματικές.

Εάν αυτές οι διαδικασίες είναι αναποτελεσματικές, αφού περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ανδρική υπογονιμότητα

Στους άνδρες, η μείωση της γονιμότητας είναι αισθητή από την ηλικία των 40 ετών. Όμως, ανεξάρτητα από την ηλικία, η καλή ποιότητα του σπέρματος είναι απαραίτητη για την καλή γονιμότητα.

Αιτίες υπογονιμότητας στους άνδρες

  • Προβλήματα παραγωγής και ποιότητας σπέρματος.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες
  • Έκθεση σε φυτοφάρμακα
  • Πολύ συχνή χρήση τζακούζι και σάουνας.
  • Θεραπείες για τον καρκίνο

Το πρώτο βήμα

Ένα διαγνωστικό σπερμογράφημα είναι η πρώτη εξέταση, που γίνεται απαραίτητα. Η εξέταση αυτή μας επιτρέπει την ανάλυση του περιεχομένου του σπέρματος και τη γνώση του αριθμού των σπερματοζωαρίων που περιέχει, της κινητικότητάς τους και της εμφάνισής τους.

Εάν εντοπιστούν ανωμαλίες, γίνεται υπερηχογράφημα γεννητικών οργάνων του.

Μεταξύ των άλλων εξετάσεων είναι απαραίτητη στις εξετάσεις αίματος και η μέτρηση της τεστοστερόνης.

Γυναικεία υπογονιμότητα

Ποιες οι συνήθεις αιτίες;

Η ηλικία

Για τις γυναίκες η κύρια αιτία υπογονιμότητας είναι η ηλικία. Η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται από την ηλικία των 32 ετών. Ενώ σήμερα οι γυναίκες επιθυμούν να γίνουν αργότερα μητέρες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα προβλήματα γυναικείας γονιμότητας αυξάνονται γεωμετρικά.

 Προβλήματα υγείας

  •  Ανωορρηξία
  • Απόφραξη σαλπίγγων
  • Ενδομητρίωση
  • Ινομύωμα μήτρας
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Προβλήματα θυρεοειδούς
  • Αύξηση επιπέδων προλακτίνης
  • Θεραπείες Καρκίνου

Το πρώτο βήμα

Ο γυναικολόγος από την πρώτη επίσκεψη θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι φυσιολογικός και ότι τα αναπαραγωγικά όργανα του ασθενούς λειτουργούν σωστά.

Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος ώστε να γνωρίζουμε τη σωστή ποσότητα των ορμονών στο αίμα και να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει ωορρηξία.

Συνήθως οι γυναικολόγοι ζητούν και άλλες εξετάσεις όπως υστεροσαλπιγγογραφία, λαπαροσκόπηση, υπερηχογράφημα πυέλου καθώς και άλλες γενετικές εξετάσεις για να γίνει η διάγνωση και να ξεκινήσει η προσπάθεια με την παρέμβαση της επιστήμης, σε ειδικά κέντρα προσεκτικά επιλεγμένα.

Υπάρχουν κάποια μέτρα πρόληψης της υπογονιμότητας;

Για να είμαστε ρεαλιστές η υπογονιμότητα είναι δύσκολο να προληφθεί. Όμως μπορείτε υιοθετώντας κάποιες συνήθειες να δώσετε στον εαυτό σας τη μέγιστη πιθανότητα για να γίνεται γονείς.

Πως μπορείτε να συμβάλλετε εσείς στην όλη διαδικασία;

  • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Μειώστε τις ποσότητες καφέ
  • Ξεχάστε το κάπνισμα
  • Φροντίστε το βάρος σας
  • Λογική και τακτική άσκηση – αθλητισμός
  • Αποφύγετε την κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων

Στην προσπάθειά μας να συμβάλλουμε στο θέμα της υπογονιμότητας που απασχολεί όλο και περισσότερους θα παρουσιάσουμε και τις ενδεδειγμένες δράσεις και θεραπείες προκειμένου να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας να γίνετε γονείς

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !