Γιατί κλαίει το μωρό; Πώς μπορείς να καταλαβαίνεις τι ζητάει;

Tips

Η πρώτη αντίδραση ενός μωρού μετά τη γέννησή του είναι να κλάψει, ώστε να προσαρμοστούν οι πνεύμονες και να γεμίσουν οξυγόνο. Και ενώ για τους γιατρούς το κλάμα είναι φυσιολογικό, για τους γονείς η επιστροφή στο σπίτι με ένα μωρό που κλαίει συνεχώς είναι κάτι που τους αγχώνει και τους δημιουργεί ανασφάλεια. Το κλάμα στα βρέφη είναι μια απόλυτα φυσιολογική έκφραση των συναισθημάτων τους και σύντομα θα μάθεις ποια είναι η ανάγκη του μωρού όταν κλαίει και πως μπορείς να την ικανοποιήσεις.

Αίσθημα πείνας

Όταν ένα μωρό κλαίει, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί κανείς είναι ότι πεινάει. Αν μάθεις όμως να αναγνωρίζεις τα πρώτα σημάδια πείνας, θα μπορείς να ταΐζεις το μωρό πριν ξεκινήσει το κλάμα του, παρά αργότερα που θα είναι νευρικό. Γενικά θα παρατηρήσεις ότι τα πρώιμα σημεία της πείνας έχουν να κάνουν με το στόμα του. Το βρέφος αρχίζει να κάνει ήχους με τα χειλάκια του, να κάνει κινήσεις πιπιλίσματος και να βάζει τα χέρια στο στόμα. Θα είναι πιο κινητικό και ανήσυχο και μπορεί να αναζητά το στήθος αν θηλάζει.

Ορισμένα μωρά δυσκολεύονται ιδιαίτερα να ρευτούν μετά το φαγητό τους. Αν νομίζεις ότι το μωρό σου κλαίει επειδή έχει αέρα στο στομάχι του, μπορείς να το ξαπλώσεις μπρούμυτα πάνω στα πόδια σου και να του τρίψεις ελαφρά την πλάτη.

Λερωμένη πάνα

Υπάρχουν μωρά που μπορούν να φοράνε για πολλή ώρα μια λερωμένη πάνα χωρίς να διαμαρτύρονται και άλλα που σε «ενημερώνουν» αμέσως ότι η πάνα τους έχει βραχεί. Πάντως το κλάμα είναι σίγουρα μια ένδειξη δυσφορίας και καλό θα ήταν να ελέγχεις την πάνα κάθε φορά που το μωρό σου δυσανασχετεί για να αποφύγεις κάποιο ερεθισμό ή σύγκαμα.

Κολικοί

Οι κολικοί εμφανίζονται συνήθως στα νεογνά μετά την 2η εβδομάδα ζωής και διαρκούν περίπου 3 μήνες. Τα βρέφη γίνονται ανήσυχα, κλαίνε γοερά και παρατεταμένα, μαζεύουν τα πόδια προς την κοιλιά και αρνούνται να φάνε. Η αιτία των κολικών είναι άγνωστη και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Μπορείς απλά να το ανακουφίσεις για λίγο και να περιμένεις υπομονετικά να περάσει. Δοκίμασε ένα ζεστό μπάνιο και μασάζ στην κοιλιά και στην πλάτη του μωρού.  Τραγούδησέ του, βάλε απαλή μουσική ή πήγαινέ το μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Σε κάθε περίπτωση συμβουλέψου τον παιδίατρο.

Ανάγκη για ύπνο

Στα μωρά αρέσει η προσοχή, αλλά είναι πολύ εύκολο να κουραστούν καθώς δεν μπορούν να επεξεργαστούν εύκολα όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνουν, όπως είναι τα φώτα και ο θόρυβος. Έτσι νιώθουν την ανάγκη για ύπνο ανεξάρτητα αν είναι μέρα ή νύχτα, ιδίως κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Αν λοιπόν το μωρό σου κλαίει γιατί δεν μπορεί να κοιμηθεί, καθησύχασέ το με ένα νανούρισμα ή ένα χνουδωτό ζωάκι ή κουβερτούλα, κάτι που θα του δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας, εκτός από την αγκαλιά σου. Προσπάθησε να το μάθεις να ξεχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα. Αν το μωρό ξυπνήσει κλαίγοντας το βράδυ, ηρέμησε το με απαλή μουσική, χωρίς να ανάψεις τα φώτα.

Παιδικοί εφιάλτες

Oι νυχτερινοί εφιάλτες και οι φοβίες προκαλούν κλάμα ιδίως στα λίγο μεγαλύτερα παιδιά. Επέλεξε ένα φως νυκτός στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος για το παιδικό δωμάτιο, ώστε να νιώθει το μωρό ασφάλεια και σιγουριά. Αν διαταραχθεί ο ύπνος του από κάποιο εφιάλτη, κοιμήσου μαζί του στο δωμάτιό του, ώστε να ξεπεράσει πιο εύκολα τη φοβία του.

Κρύο ή ζέστη

Ένα άλλο θέμα που προβληματίζει του γονείς, είναι το πως είναι ντυμένο το μωρό. Να θυμάσαι ότι όσο ανώριμο είναι το μωρό να διαχειριστεί το κρύο, άλλο τόσο δεν μπορεί να διαχειριστεί και τη ζέστη γεγονός που μπορεί να του προκαλέσει έντονο κλάμα.

Ακόμη και αν δεν μπορείς να εντοπίσεις την αιτία του κλάματος, θυμήσου ότι είναι μια προσωρινή κατάσταση. Κράτησε το μωρό στην αγκαλιά σου και είναι σίγουρο ότι θα ανακουφιστεί και θα ηρεμήσει.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !