Ντομάτες γεμιστές με τόνο και αρωματικά

Τα μυστικά των Chef

Δροσερή θαλασσινή κουζίνα

Θα ονομάτιζα αυτή τη γευστική δημιουργία από τη Μασσαλία … στη Μύκονο. Τι κοινό έχουν οι δύο τόποι; Βρέχονται από τη Μεσόγειο, η Μασσαλία έχει ελληνικές ρίζες και επιδράσεις και η Μύκονος είναι Ελλάδα, είναι και οι δύο τόποι κοσμοπολίτικοι και τυχαία το αρχίγραμμά τους είναι ταυτόσημο.

Μου αρέσει πολύ να αναπαράγω τις γευστικές δημιουργίες των ταξιδιών μου με υλικά της πατρίδας μας. Έτσι από το ταξίδι μου στη Μασσαλία σημείωσα και αυτή τη συνταγή και όταν βρέθηκα με τη φίλη μου στη Μύκονο, ετοιμάσαμε την ίδια συνταγή με ελληνικά υλικά

Οι ντομάτες γεμιστές με τη δημιουργική αυτή τονοσαλάτα είναι ποίημα, χαρίζει δροσιά, χρώμα και γεύση φρεσκάδας.

Είναι από τις συνταγές που γίνονται πολύ εύκολα και γρήγορα και ενδείκνυται και για νηστίσιμα και γιορτινά τραπεζώματα.

Η Έφη έβαλε και κάπαρη Τήνου και μάραθο, που φημίζονται για την νοστιμιά τους, ενώ στη Μασσαλία βάζουν περισσότερο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τζίντζερ και διακοσμούν με λεβάντα.

Την ίδια συνταγή μπορείτε να κάνετε και με μικρά ντοματάκια και θα είναι οι πιο γευστικές μπουκίτσες για ουζάκι ή κρασί ασύρτικο…

Οι ντομάτες με τόνο μας ταξιδεύουν… έχουν και χρώμα κόκκινο που ταιριάζει με αυτό της θάλασσας…

Η Μασσαλία

Ντομάτες γεμιστές με τόνο και αρωματικά

από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά

8 ντομάτες μικρές ή 6 μέτριες

1 κονσέρβα τόνο σε νερό

3 κ.σ. μαγιονέζα Hellmann΄s ή σπιτική

2 κ.γ. μουστάρδα Dijon απαλή

Χυμό από 2 φρέσκα λεμόνια

Μισό ματσάκι άνηθο ή μάραθο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 αυγά βραστά , μόνο τα ασπράδια ψιλοκομμένα

1 κ.σ. κάπαρη Τήνου, ξαρμυρισμένη

Τρόπος Παρασκευής

Σε πιατέλα βάζουμε τις ντομάτες με το κοτσάνι προς τα κάτω και με ένα μαχαίρι κοφτερό κόβουμε από την άλλη μεριά προσεκτικά δημιουργώντας ένα «καπελάκι».

Αφαιρούμε με ένα κουτάλι την ψίχα από τις ντομάτες και όλους τους σπόρους και την αφήνουμε στην άκρη να τη χρησιμοποιήσουμε σε μια σαλάτα άλλη.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον τόνο αφού τον στραγγίσουμε να φύγουν εντελώς τα υγρά του.

Σε άλλο μπολ μικρό βάζουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τη κάπαρη και τα ψιλοκομμένα αυγά.

Ανακατεύουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και πιπέρια.

Όπως είναι το μείγμα το ρίχνουμε στο μεγάλο μπολ με τον τόνο και ανακατεύουμε.  Το σκεπάζουμε με διαφάνεια και το αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να δροσίσει.

Γεμίζουμε με το κουταλάκι τις ντομάτες και τις σερβίρουμε με φουντίτσες μάραθου ή άνηθου.

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !