Ποιες τροφές αναστέλλουν την αποτελεσματικότητα φαρμάκων;

Tips

Yπάρχουν τροφές που δεν ταιριάζουν με κάποια τα φάρμακα, που λαμβάνουμε με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η αποτελεσματικότητα τους.

Εμείς, σας δίνουμε κάποια παραδείγματα που αφορούν βασικές κατηγορίες φαρμάκων ώστε να αποφύγετε αλληλοεπιδράσεις με συγκεκριμένες τροφές, που είτε ακυρώνουν την επίδραση των φαρμάκων, είτε δημιουργούν ένα ανεπιθύμητο τοξικό cocktail…

Ασπιρίνη vs εσπεριδοειδών

Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ, τα μανταρίνια δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με την ασπιρίνη και γενικά τα αντιφλεγμονώδη. Ο λόγος είναι ότι δημιουργούν προβλήματα στην πέψη, καούρες, ρέψιμο και μπορεί να φθάσουν μέχρι την όξινη-γαστρική παλινδρόμηση.

Όταν λοιπόν λαμβάνουμε ασπιρίνη θα πρέπει η λήψη να γίνεται με τα γεύματα και να περιορίζεται στο ελάχιστο η κατανάλωση εσπεριδοειδών μέσα στην ημέρα.

Καφεΐνη vs αντιβιοτικών

Ορισμένα γνωστά αντιβιοτικά που περιέχουν μόρια σιπροφλοξασίνη, νορφλοξασίνη και ενοξακίνη εμποδίζουν τη φυσική αποβολή της καφεΐνης με αποτέλεσμα ποσότητα να μπλοκάρεται στον οργανισμό μας.

Θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας ή να αναζητήσετε στις οδηγίες χρήσης του αντιβιοτικού την ακριβή σύνθεση του.

Οι παρενέργειες που εμφανίζονται είναι ταυτόσημες με αυτές που δημιουργούνται από την υπερβολική δόση καφεΐνης. Τα συμπτώματα είναι ταχυκαρδία, αϋπνία, διαταραχές ψυχολογικής διάθεσης, κόπωση κλπ.

Αλκοόλ vs ηρεμιστικών

Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις των ηρεμιστικών επηρεάζοντας τη συγκέντρωση τους στο αίμα και στον οργανισμό μας γενικότερα.

Οι παρενέργειες που δημιουργούνται είναι έλλειψη συγκέντρωσης, ζάλη, πονοκέφαλος, αδυναμία και μπορεί να φθάσει μέχρι τη λιποθυμία.

Γκρέιπφρουτ vs φαρμάκων για τη χοληστερόλη

grapefruit juice

Η μοριακή σύνθεση του γκρέιπφρουτ μπορεί να εμποδίσει τη λειτουργία του ενζύμου που επιτρέπει την αφομοίωση φαρμάκων, που λαμβάνουμε για την μείωση της χοληστερόλης.

Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές ειδικά αν τα συγκεκριμένα φάρμακα περιέχουν μόρια ατορβαστατίνης, λοβαστατίνης ή σιμβαστατίνης. Τότε μπορεί να προκληθεί ρήξη των μυϊκών μεμβρανών και οξεία ραβδομυόλυση.

Βιταμίνη Κ vs αντιπηκτικών

Τα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το μαρούλι, το σπανάκι, το λάχανο περιέχουν βιταμίνη Κ και είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

Όμως η κατανάλωσή τους θα πρέπει να μειώνεται την περίοδο που χρειάζεται να λαμβάνουμε κάποια αντιπηκτικά για το αίμα μας. Ο λόγος είναι ότι μειώνεται η αποτελεσματικότητά των αντιπηκτικών λόγω της χημικής σύνθεσης των πράσινων λαχανικών.

Η αλληλεπίδραση αυτή μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !