Σακχαρώδης διαβήτης … πως θα τον καταπολεμήσουμε με φυσικούς τρόπους;

Tips

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η μάστιγα της εποχής μας αφού πολλά εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον δυτικό κόσμο πάσχουν. Σίγουρα το άγχος και η κακή διατροφή είναι από τις αιτίες που το δημιουργούν.

Εμείς μετά από έρευνα βρήκαμε κάποιους φυσικούς τρόπους που μπορεί να είναι οι σύμμαχοί στη μάχη για την παραγωγή ινσουλίνης.

Εννοείται ότι οι φυσικοί αυτοί τρόποι υποβοηθούν, αλλά ο γιατρός που σας παρακολουθεί είναι εκείνος που έχει το γενικό πρόσταγμα…

Τακτική άσκηση

Η σωματική τακτική άσκηση είναι σύμμαχός σας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ο μηχανισμός είναι ότι αυξάνεται η ευαισθησία στην παραγωγή ινσουλίνης αφού προάγεται η χρήση γλυκόζης από τους μύες.

Έτσι τα κύτταρά του οργανισμού μας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σάκχαρα που είναι διαθέσιμα στο αίμα μας αποτελεσματικά.

Επαρκής Ενυδάτωση 

Εάν πίνουμε αρκετό νερό την ημέρα η ενυδάτωση μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η ενυδάτωση μπορεί να έρθει και από διάφορες τροφές όπως το αγγούρι και άλλες χωρίς να επιβαρύνουν την ισορροπία του οργανισμού.

Επίσης τα αφεψήματα βοηθούν και το νερό ανθρακούχο ή φυσικό.

Να θυμάστε ότι ο καφές αφυδατώνει τον οργανισμό, οπότε όταν πίνουμε μια κούπα καφέ να την εξισορροπούμε με 2-3 ποτήρια νερό.

Η αφυδάτωση επηρεάζει το σάκχαρο αυξάνοντας τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα.

Άγχος

Η διαχείριση του άγχους είναι θεμελιώδους σημασίας.

Το άγχος απελευθερώνει τις ορμόνες του stress, την κορτιζόλη, που αυξάνουν αυτόματα την παραγωγή γλυκόζης από το συκώτι.

Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το stress μέσω τεχνικών χαλάρωσης όπως είναι ο διαλογισμός, η μουσική, τα ταξίδια, οι περίπατοι στη φύση, η παρέα με φίλους, η φωτογραφία.

Η έννοια μας πρέπει να βρίσκουμε τρόπους, που είναι ιδιαίτεροι για τον καθένα μας ώστε να μειώνουμε τα επίπεδα του stress και να αποφορτιζόμαστε.

Επαρκής ύπνος

Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά δηλαδή τουλάχιστον 8 ώρες τη νύχτα τότε αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης στο αίμα.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρο του αίματος.

Η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος

Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Τρώτε τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο που μπορούν να συμβάλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα υποβοηθώντας τη λειτουργία της ινσουλίνες.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα  δημητριακά ολικής αλέσης, οι ξηροί ανάλατοι καρποί, οι σπόροι, τα όσπρια, τα λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, αβοκάντο, σοκολάτα, γιαούρτι, μπανάνες κ.α.

Σε ότι αφορά τις μπανάνες επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τροφές με φυτικές ίνες

Τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές είναι τα δημητριακά, το αγγούρι, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια.

Οι φυτικές ίνες μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη των υδατανθράκων και την απορρόφηση των σακχάρων, συμβάλλοντας σε μια πιο αργή και ελεγχόμενη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες

Είναι σίγουρο ότι οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μια καθημερινή διατροφή πολύ πτωχή σε υδατάνθρακες μπορεί να συμβάλει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Επιλέγουμε τροφές που έχουν χαμηλό ή μέτριο γλυκαιμικό δείκτη.

Τέτοιες τροφές είναι το πλιγούρι, τα ψάρια, το παραδοσιακό γιαούρτι και όχι το επιδόρπιο γιαουρτιού γιατί περιέχει ζάχαρη. Η βρώμη, οι φακές, τα όσπρια είναι κάποιες από τις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας.

Ακολουθώντας τις συμβουλές μας σε συνδυασμό με αυτές του γιατρού σας σίγουρα θα δείτε τη στάθμη σακχάρου στο αίμα να μειώνεται…

Αξίζει να το προσπαθήσετε.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !