Η σιωπή … πολύτιμη για την υγεία μας

Tips

«Η σιωπή είναι πιο μουσική από οποιοδήποτε τραγούδι» υποστήριζε ο Ροσσέτι Χ. Η σιωπή κάποιες φορές σημαίνει πολύ αυστηρή κριτική, έλεγε ο Μπάκστον και βέβαια η σιωπή είναι το πιο ακαταμάχητο επιχείρημα.

Η σιωπή είναι σοφία. Κάποιες φορές προτιμάμε τη σιωπή γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν αξίζουν τα λόγια σου, διατείνονται οι ψυχολόγοι.

Αν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι η σιωπή είναι χρυσός… όμως αν σε πνίγει αυτό που αισθάνεσαι η σιωπή είναι θάνατος.

Όλα αυτά τα αποφθέγματα γνωστών και αγνώστων, αφορούν την συμβολή της σιωπής στην ψυχολογία, στις διαπραγματεύσεις, στον έρωτα και γενικά στη στάση ζωής που έχουμε υιοθετήσεις.

Εμείς όμως θα ασχοληθούμε με τα οφέλη της σιωπής στην υγεία, που δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι.

Ο κόσμος μας και η καθημερινότητά μας είναι ολοένα και πιο θορυβώδης, τα αυτοκίνητα, η τηλεόραση, οι μουσικές, τα ραδιόφωνα, οι άνθρωποι που φωνάζουν όλο και περισσότερο μας επιβαρύνουν υποσυνείδητα.

Κάποιες φορές είναι πολύ ωφέλιμο για όλους τους λόγους που αναφέραμε, να βιώσουμε την απόλυτη σιωπή.

Σίγουρα δεν εύκολο καταρχήν να βρούμε τον τόπο που θα μας βοηθούσε να περάσουμε την απόλυτη σιωπή, εάν ο οργανισμός μας έχει φθάσει στα όριά του και το έχουμε μεγάλη ανάγκη.

Το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι τόποι χωρίς αυτοκίνητα. Όπως η Ύδρα, τα Τριζόνια, τα μικρά νησιά ή ακόμα και η Βενετία που τον χειμώνα ησυχάζει … ή ακόμα κάποιο από τα απομονωμένα χωριουδάκια, που ακούγεται μόνον η μουσική της φύσης, που προάγει την ευεξία.

Έγκριτες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το να περνάμε περιόδους σε ένα περιβάλλον ήσυχο, ακόμα και απομονωμένο και να βιώνουμε την απόλυτη σιωπή, βοηθά την αποκατάσταση του οργανισμού μας από ένα έντονο stress ή ένα οξειδωτικό stress, που επιβαρύνει τον οργανισμό μας.

Τα οφέλη που θα προσφέρουμε στον οργανισμό μας και στην υγεία μας πολλά. Τώρα αν θέλουμε απλά να βιώσουμε μια σύντομη σιωπή … μπορούμε να την βιώσουμε και στο σπίτι μας.

Όμως για πιο προχωρημένες καταστάσεις και προβλήματα υγείας η περίοδος σιωπής θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Εσείς θα το αποφασίσετε…

Αρτηριακή πίεση

Μια πρόσφατη έρευνα έγινε σε ανθρώπους που ζουν σε ένα θορυβώδες περιβάλλον με δυνατή μουσική, ομιλίες και ένα πολύβουο πλήθος ανθρώπων.

Διαπιστώθηκαν αυξήσεις στον καρδιακό ρυθμό, αλλά και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Στη συνέχεια της μελέτης διαπιστώθηκε, ότι μια περίοδος 20 λεπτών σιωπής σε ένα ήσυχο περιβάλλον μείωσε τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, σε εκείνους που λάμβαναν μέρος στη μελέτη.

Άγχος και απαισιόδοξες σκέψεις

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το να μάθουμε να σιωπούμε, μας βοηθά να μην ξοδεύουμε την ενέργειά μας. Ακούμε μόνον τους χτύπους της καρδιάς μας και τα μηνύματα της ψυχής μας, του βαθύτερου «είναι» μας.  Η σιωπή μας οδηγεί σε ένα στάδιο ψυχικής νιρβάνας.

Διώχνει το άγχος και κάθε άσχημη και απαισιόδοξη σκέψη, γιατί βιώνουμε μια «ψυχική ακινησία»…

Η σιωπή μας βοηθά να ρίξουμε τους τρελούς ρυθμούς μας, να διώξουμε το stress, να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, να παρατηρήσουμε τα πράγματα γύρω μας και να κατευθύνουμε τις σκέψεις μας σε μια πιο καθαρή και θετική πλευρά.

Ανάπτυξη του εγκεφάλου

Η απόλυτη σιωπή έστω και λίγων ωρών συμβάλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, αφού διεγείρει την ανάπτυξη νέων κυττάρων στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη, τη συγκέντρωση και το συναίσθημα.

Βέβαια μέχρι στιγμής η έρευνα και όλα τα πειράματα έχουν γίνει σε ποντίκια. Διαπιστώθηκε λοιπόν, πως αρκούν 2 ώρες απόλυτης σιωπής για τη γένεση νέων κυττάρων, στην περιοχή του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο.

Νέες μελέτες ξεκινούν με αντικείμενο έρευνας τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι βουδιστές μοναχοί υποστηρίζουν και αποδεικνύουν με το δικό τους τρόπο, ότι η σιωπή, η ηρεμία και ένα ήσυχο περιβάλλον, μπορεί να οδηγήσουν σε έναν πιο υγιή και συγκροτημένο εγκέφαλο.

Βελτίωση συγκέντρωσης

Μια πρόσφατη μελέτη του 2021, απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι σε ένα ήσυχο περιβάλλον, χωρίς εξωτερικούς θορύβους και ένα ήσυχο εσωτερικό, βίωναν λιγότερο άγχους, ενώ το γνωστικό επίπεδο λόγω της συγκέντρωσης της προσοχής ήταν πολύ ανεβασμένο.

Ο εγκέφαλος όταν υπάρχει σιωπηλό περιβάλλον μπορεί να συγκεντρωθεί καλύτερα στην εργασία, που μας έχει ανατεθεί και τα οφέλη καθρεφτίζονται στην ποιότητα της παραγόμενης εργασίας.

Η συγκέντρωση είναι μεγαλύτερη, η εργασία υψηλού επιπέδου και τα οφέλη στη δουλειά μας σημαντικά.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολυεθνικές εταιρίες εγκαταλείπουν το σύστημα open space, που είχαν υιοθετήσει στα γραφεία τους και στην κατανομή του προσωπικού, αφού διαπιστώθηκε ότι λόγω του πολύβουου περιβάλλοντος η απόδοση και η ποιότητα της εργασίας του προσωπικού ήταν μέτρια.

Τα τελευταία χρόνια υιοθετείται η φιλοσοφία «ήσυχο περιβάλλον και γραφεία μικρού αριθμού εργαζομένων».

Αϋπνία

Αν ζούμε σε ένα ήσυχο σχετικά περιβάλλον και εργαζόμαστε σιωπηλοί, έστω κάποιες ώρες της ημέρας, τότε έχει διαπιστωθεί από τους ψυχολόγους ότι η σιωπή και οι περίοδοι ηρεμίας διεγείρουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, μας ανακουφίζουν από την ένταση και νιώθουμε ευεξία. Έτσι ο ύπνος είναι πιο βαθύς, πιο ξεκούραστος και αναζωογονητικός.

Ο θόρυβος είτε είναι εξωτερικός, είτε εσωτερικός μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας, στον ίδιο βαθμό με τους ανθρώπους που υποφέρουν από κάποια διαταραχή ύπνου.

Μετά από όλη την έρευνα που κάναμε, τώρα γνωρίζετε  τα οφέλη της σιωπής στον οργανισμό μας. Πρέπει να επιδιώκουμε τη σιωπή και την ησυχία γιατί είναι πολύτιμες για τον εγκέφαλό μας, την ψυχολογία μας, τον  ύπνο, αλλά και την αρτηριακή μας πίεση.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !