Superfoods που διώχνουν την φθινοπωρινή κούραση…

Tips

Το καλοκαίρι πέρασε … και ήδη το φθινόπωρο με τις πρώτες δροσιές, την υγρασία και τις βροχούλες, του φέρνει κούραση, έλλειψη ενέργειας και τις πρώτες ιώσεις.

Για να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας και να διώξουμε μακριά την κόπωση του φθινοπώρου, πρέπει να αντιδράσουμε έξυπνα και αποτελεσματικά.

Ο τρόπος είναι ένας, τρώγοντας … Ναι όπως το ακούσατε. Όχι τρώγοντας γενικώς, αλλά επιλέγοντας υπερτροφές στην καθημερινή μας διατροφή.

Η άσκηση, η έντονη δραστηριότητα, ο καλός ύπνος δεν αρκούν. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τον οργανισμό μας, για να μας βρει ο χειμώνας δυνατούς και θωρακισμένους έναντι των ιώσεων.

Όμως, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν η κόπωση που νιώθετε είναι επίμονη, για να βρείτε μετά από εξετάσεις την γενεσιουργό αιτία.

Ποιες είναι οι υπερτροφές σύμμαχοι;

Ακτινίδιο

Ένα φρούτο θησαυρός αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, σχεδόν διπλάσια από το πορτοκάλι αφού τα 100γρ. περιέχουν 92,7mg βιταμίνης.

Επίσης χαρίζει πολλές φυτικές ίνες και συμβάλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας.

Eσπεριδοειδή

Πολλές φορές νοιώθουμε κουρασμένοι γιατί έχουμε ανεπάρκεια βιταμίνης C, που είναι υπεύθυνη και για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Μια πορτοκαλάδα από 2-3 φρεσκοστυμμένα πορτοκάλια είναι ότι καλύτερο. Μάλιστα για να αποφύγουμε τη ρουτίνα μπορούμε να επιλέγουμε και ανάμεσα στα άλλα εσπεριδοειδή μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια.

Αν δεν σας αρέσουν οι χυμοί μπορείτε να τα καταναλώσετε σαν φρούτο και βέβαια κερδίζουν σε φυτικές ίνες έναντι του χυμού.

Λιπαρά ψάρια

Η έλλειψη βιταμίνης D προάγει την κόπωση και την κατάθλιψη.

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγγα, το σκουμπρί, το συκώτι μπακαλιάρου είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Αυτά τα ψάρια ξεχειλίζουν από βιταμίνη D, τη «βιταμίνη του ήλιου», και έτσι αναπληρώνουμε την έλλειψη του ήλιου που βοηθά να γίνει η σύνθεση της βιταμίνης D.τα λιπαρά ψάρια θα αναπληρώσουν την έλλειψη έκθεσης στον ήλιο, την κύρια πηγή σύνθεσης της βιταμίνης D από τον οργανισμό.

Γαρίδες, στρείδια και άλλα θαλασσινά

Τα θαλασσινά είναι πολύ πλούσια σε μεταλλικά άλατα και σίδηρο και είναι γνωστό ότι η έλλειψη σιδήρου δημιουργεί αυτό το αίσθημα κόπωσης… Οι γαρίδες είναι αυτές που βρίσκονται πιο εύκολα και οι γευστικές δημιουργίες πολλές. Αρέσουν σε όλους οπότε τις εντάσσουμε στη διατροφή μας 1-2 φορές την εβδομάδα.

Φρέσκο γάλα, γιαούρτι και συκώτι μοσχαρίσιο

Είναι σημαντικές πηγές βιταμίνης  D, οπότε απαραίτητα για να διώξουμε μακριά την κούραση.

Σπανάκι, μπρόκολο, ρόκα, λαχανάκια Βρυξελλών

Τα συγκεκριμένα λαχανικά αποτελούν εξαιρετική πηγή φολικού οξέως δηλαδή βιταμίνης Β9, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανεπάρκειά της Β9 μπορεί να προκαλέσει μια μορφή αναιμίας, και αίσθημα βαθιάς κόπωσης.

Η βιταμίνη Β9, είναι απαραίτητη για τις έγκυους.

Επιπλέον το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο και μαγνήσιο οπότε πρέπει να καταναλώνεται όπως και τα υπόλοιπα λαχανικά όσο πιο συχνά μπορούμε στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Σοκολάτα και αποξηραμένα φρούτα

Όταν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό τότε νιώθουμε μεγάλη κόπωση. Η σοκολάτα λοιπόν είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να επιλέξουμε τη μαύρη που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα δυσκολευτούμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας αφού είναι το αμαρτωλό μας μυστικό…

Τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα αποξηραμένα φρούτα ξεχειλίζουν από μαγνήσιο, οπότε επιλέγουμε σαν snack αντικαθιστώντας μπισκότα, κρακεράκια κλπ.

Κολοκυθόσποροι ή αλλιώς πασατέμπος

Είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, σίδηρο και πρωτεΐνες, έτσι μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε κούραση και αναιμία.

Τρώγονται ευχάριστα και εννοείται προτιμάμε τους ωμούς και τους ανάλατους. 10 γραμμάρια την ημέρα είναι αρκετά για να προσφέρουν τα οφέλη τους στον οργανισμό μας.

Εκτός από snack μπορούμε να τους προσθέσουμε στις σαλάτες, στη γκρανόλα, στο γιαούρτι, στα κουλουράκια και τα ψωμιά.

Γκότζι μπέρι

Το μικρό κοκκινοπορτοκαλί φρουτάκι είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Αιώνες τώρα το χρησιμοποιούσαν οι κινέζοι για να αποτοξινώσουν τον οργανισμό και να διώξουν την κόπωση, τρώγοντας 15 αποξηραμένα φρουτάκια την ημέρα. Θα πρέπει να συμβουλευθείτε όμως τον γιατρό σας γιατί υπάρχουν αντενδείξεις για ορισμένους ανθρώπους.

Σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε πρωτείνη εξαιρετική και σε αμινοξέα, σίδηρο, φυκοκυανίνη, χλωροφύλλη, βήτα-καροτίνη.  Επίσης παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, εκτός της Β12.

Η σπιρουλίνα είναι ένα μικροφύκι του γλυκού νερού, που αναπτύσσεται σε ζεστά νερά ειδικής σύνθεσης. Βοηθά τον οργανισμό να αναπληρώσει όλη την κατηγορία των μετάλλων. Η ελληνική σπιρουλίνα της Νιγρίτας Σερρών είναι εξαιρετικής ποιότητας και κυκλοφορεί σαν συμπλήρωμα διατροφής σε δισκία, νιφάδες, σκόνη και αλοιφές.

Guarana

Οι σπόροι του φυτού Guarana, περιέχουν 2-7% καφείνη και ξεχειλίζει από γκουαρανίνη που υποστηρίζουν ότι οι αναζωογονητικές ιδιότητες είναι 3 φορές ισχυρότερες από του καφέ. Συνιστάται για να διώξει την προσωρινή κόπωση.

Είναι φυτό που προέρχεται από τα δάση του Αμαζονίου και ήταν το μυστικό της δύναμης των αυτόχθονων φυλών.

Αυτό το φυτό από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, γνωστό για την περιεκτικότητά του σε Γκουαρανίνη και του οποίου οι σπόροι περιέχουν 2 έως 7% καφεΐνη, λέγεται ότι έχει αναζωογονητικές ιδιότητες που είναι 4 φορές ισχυρότερες από τον καφέ. Συνιστάται ιδιαίτερα για την προσωρινή κόπωση.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !