Το σίγουρο είναι ότι δεν χρειάζεται να παίρνουμε φάρμακα με το παραμικρό… Θυμηθείτε οι γιαγιάδες μας πάντα είχαν μια πρόταση να χρησιμοποιήσουμε κάτι φυσικό… ένα αντίδοτο όπως έλεγε η δική μου για τον πονοκέφαλο ή για το στομάχι. Το περίεργο είναι ότι τις περισσότερες φορές ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Πάντως θυμάμαι το φαρμακείο της γιαγιάς μου θύμιζε φαρμακείο της φύσης και όλα ήταν τόσο τακτοποιημένα..
Εννοείται ότι οι φυσικές αυτές θεραπείες διαρκούν μια ημέρα αν συνεχιστεί το πρόβλημα απευθυνόμαστε στο γιατρό μας.
Μέλι
Η καταπραϋντική του δράση του μελιού κατά των δερματικών εγκαυμάτων είναι λιγότερο γνωστή, αλλά αποτελεσματική. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε μικρές επιφάνειες και εννοείται σε ελαφρύ έγκαυμα. Αλείφουμε με μέλι την περιοχή και το αφήνουμε να απορροφηθεί για 15 λεπτά. Αν συνεχίσει να σας ενοχλεί το έγκαυμά σας τότε επαναλαμβάνεται.
Πάντως το μέλι είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες σε περίπτωση ερεθισμών του λαιμού.
Σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι το ανακατεύουμε και μόλις το πιούμε ηρεμεί ο πονόλαιμος.
Αστεροειδής γλυκάνισος
Ο αστεροειδής γλυκάνισος ενδείκνυται για τις πεπτικές διαταραχές και τα προβλήματα πέψης. Επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά της φαρυγγίτιδας και της βρογχίτιδας.
Σε μεγάλο μπρίκι βάζουμε νερό και 4 αστεροειδείς γλυκάνισους.
Βράζουμε για λίγα λεπτά και αποσύρουμε το μπρίκι από τη φωτιά.
Αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα να εμποτιστεί και μετά πίνουμε το αφέψημα αυτό πριν πάμε για ύπνο.
Κανέλα
Η κανέλα ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας και βοηθά στην ρύθμιση του σακχάρου.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αφέψημα με ξύλο κανέλας Κεϋλάνης.
Μια απλή συνταγή είναι να ανακατέψουμε δύο κουταλάκια του γλυκού μέλι, μια πρέζα κανέλα Κεϋλάνης και το χυμό από μισό λεμόνι σε 200 ml χλιαρό νερό.
Το ανακατεύουμε, το πίνουμε και σε λίγο ελευθερώνεται η αναπνοή μας…
Είναι χρήσιμο αυτή την εποχή γιατί οι αλλεργίες μας βήχα και στεγνώνουν τον λαιμό. Δοκιμάστε λοιπόν αυτό το αφέψημα.
Σύκα και δαμάσκηνα
Τα σύκα βοηθούν πολύ όταν υποφέρουμε από δυσκοιλιότητα. Το σύκο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μαγνήσιο.
Έτσι μουλιάζουμε τέσσερα ή πέντε σύκα σε λίγο νερό πριν πάτε για ύπνο. Το πρωί τα τρώτε και θα νοιώσετε αμέσως τα αποτελέσματα. Αν μάλιστα συνδυάσετε τα σύκα και με δαμάσκηνα τότε τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα καλύτερα.
Aloe vera
Η αλόη βέρα είναι ένα φυτό γνωστό για τις αντιβιοτικές και αναλγητικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών κοινών παθήσεων, είναι λιγότερο γνωστό για τη δράση του κατά των πληγών. H χρήση του ως στοματικού διαλύματος, αφού αραιώσετε τον πολτό του σε λίγο νερό, θα σας ανακουφίσει πολύ αν ο ερεθισμός της στοματικής κοιλότητας και του λαιμού σας κάνει να υποφέρετε.
Χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι γνωστό για την καταπραϋντική του δράση. Μπορείτε να το καταναλώσετε σαν αφέψημα όπως ακριβώς και το τσάι. Η καλύτερη στιγμή είναι το βράδυ πριν πάτε για ύπνο.
Μπορείτε να πιείτε το χαμομήλι και δροσερό σαν χυμό τα αποτελέσματα ενθουσιάζουν…
Παγοκύστη
Οι ημικρανίες και ο πονοκέφαλος είναι ικανοί να απορυθμίσουν εντελώς το πρόγραμμά μας και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικοί όταν είναι συχνοί…
Οι γιαγιάδες χρησιμοποιούσαν μια τεχνική που σήμερα λέγεται κρυοθεραπεία. Βάζουμε μια παγοκύστη με παγάκια στην περιοχή του κεφαλιού που πονάμε και ο πόνος μετά από 20 λεπτά εξαφανίζεται, χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε παυσίπονα.
Ευκάλυπτος
Ο ευκάλυπτος είναι γνωστός για τις αντιικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καθώς επίσης και την ανακούφιση από το βήχα. Άλλωστε ανάλογα φάρμακα παρασκευάζονται από αιθέρια έλαια ευκαλύπτου…
Προσθέτουμε 3 σταγόνες από αιθέριο έλαιο σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε ζεματιστό νερό… ανακατεύουμε και εισπνέουμε για λίγα λεπτά. Μπορούμε να το επαναλάβουμε πολλές φορές την ημέρα.
Οι προτεινόμενες φυσικές θεραπείες θα πρέπει να γίνονται για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και αφού το συζητήσουμε με το γιατρό μας.
Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα