Συμπτώματα του άγχους

Tips

To άγχος θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το διαχειριστούμε, γιατί προξενεί μεγάλη αναστάτωση στον οργανισμό μας. Η αλήθεια είναι ότι εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα όχι μόνον ψυχολογικά, αλλά και σωματικά.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις με τη σειρά τους είναι πολλές και μπορούν να δημιουργήσουν και αυτές συμπτώματα, που αντανακλούν στις λειτουργίες του οργανισμού μας και οι επιπτώσεις πολλές.

Σύγχυση και φόβος

Τα άγχος αναστατώνει τη ψυχική μας σφαίρα. Όταν λοιπόν αγχωνόμαστε τότε βιώνουμε ένα αίσθημα σύγχυσης, αλλά και αποπροσανατολισμού με έντονη αγωνία και πιθανόν φόβο για αυτά που θα ακολουθήσουν…

Μάλιστα οι άνθρωποι που είναι αγχώδεις, νομίζουν ότι θα αρρωστήσουν, θα χάσουν τα λογικά τους ή θα βρεθούν προ αδιεξόδου και δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν.

Αν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε μόνοι μας καταστάσεις αυξημένου άγχους, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε ειδικούς που θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν.

Τα σωματικά συμπτώματα που ακολουθούν καταστάσεις αυξημένου άγχους είναι :

Tαχυπαλμία ή αρρυθμίες

Όταν αγχωνόμαστε ολόκληρο το σώμα μας βρίσκεται σε εγρήγορση, για να αντιμετωπίσει πιθανό κίνδυνο ρεαλιστικό ή φανταστικό.

Έχουμε έντονη ταχυκαρδία, που εναλλάσσεται με αρρυθμίες. Αυτό συμβαίνει γιατί τα επινεφρίδια εκκρίνουν ουσίες που αυξάνουν τον καρδιακό παλμό.

Πολλές φορές λόγω αυτής της κατάστασης κοκκινίζει έντονα το πρόσωπό και ο λαιμός μας.

Δυσκολία στην αναπνοή

Κάποιοι άνθρωποι που αγχώνονται εύκολα, περιγράφουν ότι νιώθουν έντονο αίσθημα ασφυξίας, ότι λείπει αέρας και δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Αυτά τα συμπτώματα παρατηρούνται σε κρίσεις πανικού ή κρίσεις μεγάλου άγχους.

Κάποιες φορές οι άνθρωποι παραπονούνται για πόνο στο στήθος, που τους αγχώνει ακόμα περισσότερο, γιατί νομίζουν ότι θα πάθουν έμφραγμα.

Ιδρώτας

Όταν βιώνουμε μια αγχώδη κατάσταση, τότε το σώμα ζεσταίνεται πολύ, για να προετοιμαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Λόγω αυτή της υπερθέρμανσης το άτομο ιδρώνει πολύ, κάποιες φορές ο ιδρώτας είναι έντονος και κρύος…

Στόχος του οργανισμού είναι να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος και έτσι να εξισορροπήσει.

Τραντάγματα και δονήσεις

Σε περίοδο μεγάλου άγχους μπορεί να δημιουργηθούν ανεξέλεγκτοι σπασμοί, μυϊκές συσπάσεις ακόμα και έντονο τρέμουλο στα χέρια, αλλά και σε όλο το σώμα.

Αυτό συμβαίνει λόγω του υπεραερισμού που προκαλεί αλλαγή στην ποσόστωση των αερίων του αίματος, με πτώση του διοξειδίου του άνθρακα, αύξηση του οξυγόνου και τροποποίηση του του pH του αίματος.

Εκτός από το τράνταγμα μπορεί να έχουμε και ζάλη ή ταχυπαλμία.

Μυρμήγκιασμα των άκρων

Κατά τη διάρκεια έντονου άγχους το μυρμήγκιασμα στα πόδια και στα χέρια είναι συχνό. Κάποιες φορές το μυρμήγκιασμα εμφανίζεται και στα χείλη.

Πρέπει βέβαια να κινήσετε τις αρθρώσεις σας για να δείτε αν σταματά το μούδιασμα ή όχι.

Το μυρμήγκιασμα οφείλεται σε συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα και ιδιαίτερα στα άκρα. Είναι μια άμυνα και θέση εγρήγορσης για τον οργανισμό.

Φαγούρα

Κάποιες φορές σε περιόδους έντονου άγχους έχει περιγραφεί ότι οι άνθρωποι νοιώθουν φαγούρα έντονη και θέλουν να ξύνονται με μανία…

Αυτός είναι και ο λόγος, που έχει διαπιστωθεί ότι το έκζεμα και άλλες δερματικές διεργασίες συνδέονται με το έντονο άγχος.

Προβλήματα στο πεπτικό

Το έντερο λέγεται, ότι λειτουργεί σαν ένας δεύτερος εγκέφαλος. Συνήθως όταν είμαστε πολύ αγχωμένοι υποφέρουμε και από έντονα πεπτικά προβλήματα.

Διάρροια έντονη ή δυσκοιλιότητα, ναυτία, έμετοι, πόνοι στο στομάχι και στα έντερα χαμηλά.

Χλωμό δέρμα

Κάποιοι άνθρωποι όταν βιώνουν περιόδους δυνατού άγχους, όπως περιγράψαμε παραπάνω κοκκινίζουν έντονα στο πρόσωπο.

Κάποιοι όμως, μπορούν να είναι χλωμοί και αυτό συμβαίνει γιατί το αίμα πηγαίνει στους μύες, για να δώσει όλη την ενέργεια για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση του άγχους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ιδρώνουν έντονα και τα χέρια, το εσωτερικό της παλάμης.

Η χλωμάδα στο δέρμα πρέπει να αποκατασταθεί όταν έρθει η ηρεμία.

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος, από όπου και αν προέρχεται. Οι επιπτώσεις στον οργανισμό μας είναι πολλές … οπότε δεν αξίζει να αγχωνόμαστε και να πιεζόμαστε εκτός ορίων.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !