Επιλέγουμε πάντα εποχικά φρούτα και λαχανικά που πλημμυρίζουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, γιατί προσέχουμε τον οργανισμό μας και την ομορφιά μας.
Ποια είναι αυτά ;
To μήλo
Κλασική αξία άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι « ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»… Σε πρόσφατο ταξίδι στην Γερμανία δεν θα ξεχάσω ότι μπαίνοντας στις εκκλησίες υπάρχει ένα μεγάλο βάζο με μήλα. Μπορεί να πάρει όποιος θέλει γιατί παρέχει τις απαραίτητες ημερήσιες ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων που έχει ανάγκη κάθε οργανισμός. Το κάθε φρούτο έχει περίπου 72 kcal και πρόκειται για βόμβα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Είναι εξαιρετικό για την καταπολέμηση της χοληστερίνης αφού η πηκτίνη συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL). To μήλο είναι πλούσιο σε κερσετίνη, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και συμβάλει στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία. Η φλούδα του μήλου περιέχει πολλά ενεργά συστατικά οπότε πλένουμε καλά το μήλο και το τρώμε με τη φλούδα.
Προσοχή τα μήλα που επιλέγουμε πρέπει να είναι ακέρωτα.
Το αβοκάντο
Ένας θησαυρός για την υγεία μας. Το κάθε φρούτο έχει 322 kcal. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη μείωση του επιπέδου της «κακής» χοληστερόλης, χωρίς να μειώνουν την ΗDL χοληστερόλη, που είναι ευεργετική για το καρδιαγγειακό. Είναι πλούσιο σε Β6 που συμβάλλει στην καλή λειτουργία και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το αβοκάντο βοηθά τη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2, αλλά και την καλή λειτουργία του πεπτικού αφού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
Το λάχανο
Όποιο χρώμα και να έχει λευκό, υποκίτρινο, πράσινο ή μωβ είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, που οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι πολύτιμες. Συμβάλει στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης βοηθά τον οργανισμό στην παραγωγή κολλαγόνου που συμβάλει στην υγεία του δέρματος, των συνδέσμων και των οστών. Θεωρείται ότι προσφέρει μια ασπίδα κατά πολλών μορφών καρκίνου. Οι θερμίδες του είναι χαμηλές αφού 85 γρ. λάχανου έχουν περίπου 25 kcal. Τρώγεται ωμό σε σαλάτες αλλά και βρασμένο. Οι λαχανοντολμάδες καθώς και το λαχανόρυζο είναι κορυφαίες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Ο συνδυασμός λάχανου και καρότου μας χαρίζει μια σαλάτα υπερτροφή.
Το γκρείπφρουτ
Το γκρέιπφρούτ είναι τόσο δροσιστικό και πλημμυρίζει από βιταμίνη C: 125 ml χυμού γκρέιπφρουτ περιέχουν 36 – 50 mg βιταμίνης. Παράλληλα είναι χαμηλό σε θερμίδες αφού μισό γκρέιπφρουτ δίνει 41 kcal. Χαρίζει στον οργανισμό μας αντιοξειδωτικά και είναι αντιφλεγμονώδες χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει.
Επειδή δημιουργεί αλληλοεπιδράσεις με αρκετά φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον ιατρό μας.
Το πράσο
Τα πράσα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Είναι πλούσιο σε κάλιο και χαμηλό σε νάτριο όπως και σε θερμίδες. Καλλιεργείται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ μου τα πράσα που είδα να πλένονται και να διατηρούνται φρέσκα μέσα στο ποταμό Λουδία, στην Ημαθία, μέχρι να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τις αγορές των Αθηνών. Επική εικόνα που έγραψε δυνατά …
Καλύτερα τα πράσα να μαγειρεύονται στον ατμό για να διατηρήσουν τα μέταλλα και τις βιταμίνες τους. Η πρασόπιτα βέβαια είναι από τις κορυφαίες γεύσεις όπως και το πρασοσέλινο σκέτο ή με κρέας.
Το ραπανάκι
Το ραπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, Β, κάλιο και νάτριο. Έχει ελάχιστες θερμίδες και είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Χαρίζει ωραία γεύση πικάντικη και τραγανή και ανοίγει την όρεξη. Στις σαλάτες αρέσει πολύ και με το σολομό είναι η τέλαια αρμονία.
Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα