Tροφές που ενδυναμώνουν τον εγκέφαλο

Tips

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν τροφές που ανεβάζουν τη διάθεσή μας και συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Είναι σημαντικό να γνωρίσουμε αυτές τις τροφές και τα επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν, ότι η ποιότητα της διατροφής μας επηρεάζει…

Πρόσφατες έρευνες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ψυχολογικοί, βιοχημικοί καθώς και οργανικοί σύνδεσμοι μεταξύ των τροφών και της υγείας και της ενδυνάμωσης του εγκεφάλου μας.

Το γεγονός εκπλήσσει πραγματικά. Όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης «Η τροφή είναι το φάρμακό σου …».

Εμείς σας αποκαλύπτουμε ποια είναι τα κορυφαία θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο εγκέφαλός σας και η ψυχολογία σας.

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι must

H δομή και οι λειτουργίες του εγκεφάλου απαιτούν δυνατή ενέργεια και θρεπτικές τροφές.

Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή, αυτή των προγόνων μας που βασίζεται σε ικανές ποσότητες λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ψαριών και μέτριες μερίδες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αποδεικνύεται ότι είναι ιδανική.

Όμως η διατροφή του σύγχρονου Έλληνα βασίζεται σε επεξεργασμένες τροφές, γρήγορο φαγητό, αλλά και τροφές πλούσιες σε σάκχαρα, κρυφά ή φανερά και με μικρή πρόσληψη έως καθόλου φρούτων και λαχανικών.

Αυτή η διατροφική συνήθεια συμβάλει στην αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του Αλτσχάιμερ και της κατάθλιψης.

Αν θέλετε λοιπόν να έχετε δυνατό εγκέφαλο και «ανεβασμένη» διάθεση πείτε από σήμερα αντίο στα τηγανητά, στη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα κρέατα.

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο εγκέφαλός μας;

Yπάρχουν θρεπτικά στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν τη χημεία του εγκεφάλου μας.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C συμβάλει στη ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού και στην απορρόφηση του σιδήρου. Επιπλέον συμβάλει στη μείωση της κόπωσης και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Η βιταμίνη βρίσκεται σε μεγάλη αναλογία στα ακτινίδια, στα εσπεριδοειδή, στα μούρα, στις πιπεριές, στις ντομάτες, τον ανανά, το σπανάκι και σε πολλά ακόμα λαχανικά και φρούτα.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό αφού καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Συμβάλει στην υγεία του δέρματος και την ευεξία γενικότερα.

Βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς σε γενναίες ποσότητες. Οπότε εντάσσουμε στην καθημερινή μας διατροφή καρύδια, αμύγδαλα, ηλιόσπορους, φουντούκια, φιστίκια κελυφωτά και αράπικα, αλλά και αβοκάντο.

arrot and pumpkin cream-soup. Vegetarian vegetables soup. Close up.

Βήτα καροτίνη

Βρίσκεται κυρίως στα πορτοκαλί και σκούρα πράσινα λαχανικά και κυρίως ρίζες. Στο καρότο, τις γλυκοπατάτες, το σπανάκι, στο λάχανο, στην κολοκύθα.

Σύμπλεγμα Βιταμινών Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες στον οργανισμό αφού προστατεύουν το νευρικό σύστημα και βοηθούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης συμβάλουν στην σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.

Βρίσκεται στα αυγά, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στο ρύζι, στο μοσχάρι, στο κοτόπουλο, στο χοιρινό. Επίσης στα ψάρια κυρίως στα λιπαρά όπως οι σαρδέλες και ο σολομός. Στα όσπρια και κυρίως στα φασόλια που αποτελούν πηγή πλούσια βιταμίνης Β. Ακόμα στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, αλλά και το βούτυρο ξηρών καρπών, στις σαλάτες, στους ξηρούς καρπούς. Επίσης βρίσκεται στους κρόκους αυγών, στα λιπαρά ψάρια και στο γάλα.

Ψευδάργυρος

Η πιο γνωστή δράση του ψευδαργύρου είναι η παραγωγή των ορμονών, η ανάπτυξη, η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Σημαντικές επίσης είναι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του.

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στα οστρακοειδή, στο καβούρι, στο μοσχάρι, στο αρνί, στα αυγά, στα αμύγδαλα, στο τυρί τσένταρ, στη μαύρη σοκολάτα, στα όσπρια, στο καστανό ρύζι, στο σολομό, στο τόφου, στις σαρδέλες.

Σίδηρος 

Ο σίδηρος είναι από τα πλέον σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας αφού εμπλέκεται σε σημαντικές βιολογικές διεργασίες.

Όμως η έλλειψή του είναι εξαιρετικά συχνή στα παιδιά και στις εγκύους.

Βρίσκεται στα κόκκινα κρέατα, στο συκώτι, στα μύδια, στη σόγια, στις φακές, στα ρεβίθια, στις σαρδέλες, στη ντομάτα, στο μπρόκολο, στο σπανάκι, στα κάσιους, στην κινόα, στον πασατέμπο και στα πουλερικά.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα δρουν προστατευτικά στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και στη μείωση της φλεγμονής, στον περιορισμό του πόνου και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Βρίσκονται στα καρύδια, στο λιναρόσπορο, στους σπόρους chia, στο σκουμπρί, στην πέστροφα, στο σολομό, στις σαρδέλες, στην πέρκα, στο τόνο, στον ξιφία, στις γαρίδες, στο χταπόδι, στο βακαλάο, στο κουνουπίδι, στο λάχανο, στα λαχανάκια Βρυξελλών, στο σπανάκι, στο σουσάμι, στα φιστίκια Αίγινας, στο ταχίνι.

Αν εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή αυτά τα θρεπτικά στοιχεία θα δούμε αμέσως τη διαφορά στη διάθεσή μας και στην λειτουργία του εγκεφάλου μας, με πρώτη ένδειξη την καλύτερη συγκέντρωση και την ενδυνάμωση της μνήμης μας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !