Αδυνάτισμα. Αρκεί μόνο η απόφαση;

Tips

Η απόφαση να αδυνατίσεις ίσως φαίνεται τρομακτική, όμως παραμένει ένας στόχος εφικτός. Αν έχεις κάποια παραπάνω κιλά και θέλεις να απαλλαγείς οριστικά από αυτά, το πρώτο βήμα είναι να πάρεις την απόφαση. Αρκεί όμως μόνο αυτό;

Προετοιμάσου ψυχολογικά

Για να μπορέσεις να χάσεις το επιπλέον βάρος πρέπει να νιώθεις σιγουριά για την απόφασή σου. Μην επηρεάζεσαι από τους άλλους, αλλά ξεκίνα την προσπάθειά σου όταν πραγματικά θα νιώσεις την ανάγκη, αφού το αδυνάτισμα απαιτεί υπομονή, αποφασιστικότητα και αλλαγή νοοτροπίας. Και όταν φτάσεις στο επιθυμητό σημείο, χρειάζεται δύναμη για να διατηρηθείς στα κιλά που θέλεις και επιμονή για να συνεχίσεις χωρίς να απογοητεύεσαι.

Απευθύνσου σε εξειδικευμένο διαιτολόγο

Όταν νιώσεις ότι μπορείς να ξεκινήσεις, καλό είναι να απευθυνθείς σε έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο, ο οποίος βάσει των ατομικών σου χαρακτηριστικών και του ιατρικού ιστορικού σου, θα σου προτείνει το κατάλληλο διαιτολόγιο. Μην ακολουθήσεις κάποια δίαιτα που βρήκες στο διαδίκτυο, ή που σου πρότεινε κάποιος γνωστός. Το διαιτολόγιο θα πρέπει να είναι αποκλειστικά για σένα και να εξισορροπεί τις προτιμήσεις σου σε φαγητά με την προαγωγή της υγείας σου, διαφορετικά θα ξεκινήσεις κάτι χωρίς να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βάλε την άσκηση στη ζωή σου

Ο συνδυασμός τροφής και άσκησης θα φέρει πιο γρήγορο και καλό αποτέλεσμα. Η σωματική δραστηριότητα θα βοηθήσει να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα, να αποφευχθεί η χαλάρωση του δέρματος και να διατηρηθεί ο μεταβολισμός σε υψηλά επίπεδα. Αν λοιπόν επιθυμείς να αποκτήσεις ένα καλλίγραμμο σώμα, προσπάθησε να ξεφύγεις από την καθιστική ζωή και να βάλεις στην καθημερινότητά σου έστω και ελαφριάς μορφής άσκησης ή περπάτημα.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Είναι πολύ όμορφο να επιθυμεί κάποιος να έχει αδύνατο σώμα αλλά οι στόχοι που θα θέσει θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί. Μην περιμένεις να χάσεις άμεσα πολλά κιλά, γιατί θα εξουθενωθείς από την προσπάθεια και είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψεις. Ο στόχος που θα θέσεις θα πρέπει να είναι εφικτός και διατηρήσιμος, ώστε να μην υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό.

Επιπλέον, οι εξαντλητικές δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη και μεγάλη απώλεια κιλών είναι φτωχές σε θρεπτική αξία, καταπονούν τον οργανισμό αφού δεν τον καλύπτουν ενεργειακά και στο τέλος η επανάκτηση του χαμένου βάρους είναι μονόδρομος.

Μην παραλείπεις γεύματα

Πολλές φορές ακούμε την άποψη ότι αν παραλείψουμε κάποια γεύμα θα καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα και άρα θα χάσουμε πιο γρήγορα βάρος. Όμως η αλήθεια είναι μάλλον η αντίθετη. Τα τακτικά γεύματα διατηρούν τον μεταβολισμό μας σε υψηλά επίπεδα, ενώ όταν το σώμα μένει πολλές ώρες χωρίς τροφή αναγκάζεται να μετατρέψει τις συνηθισμένες του λειτουργίες ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια και έτσι πολλές φορές καταλήγουμε στην υπερκατανάλωση τροφής στο επόμενο γεύμα. Καλό είναι λοιπόν να εντάξεις μικρά και τακτικά γεύματα στην καθημερινότητά σου. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις και το ατελείωτο τσιμπολόγημα που καλύπτει την πείνα μεταξύ των γευμάτων.

Μην ξεχνάς να πίνεις νερό

Το νερό δεν περιέχει θερμίδες, οπότε δεν διατρέχεις κανένα κίνδυνο για αύξηση του βάρους. Επίσης πίνοντας πολύ νερό, μειώνεις την κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων ροφημάτων που μοιάζουν με καφέ και που ανεβάζουν κατά πολύ την πρόσληψη θερμίδων.

Πολλές φορές τα συμπτώματα της δίψας μπερδεύονται με αυτά της πείνας και ενώ απλά χρειάζεσαι ένα ποτήρι νερό, καταλήγεις να καταναλώνεις σνακ με πολλές θερμίδες.

Η απώλεια κιλών είναι μια δύσκολη και κάποιες φορές επίπονη διαδικασία και το να το πάρεις απόφαση είναι το πρώτο βήμα. Χρειάζεται όμως να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να αναπτύξει υγιεινές συνήθειες, να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου και να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου. Μην έχεις υπερβολικές προσδοκίες, με αργά αλλά σταθερά βήματα ο στόχος σου θα γίνει πραγματικότητα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !