Φακές σούπα με κουρκουμά και τσίλι

Τα μυστικά των Chef

Ένα ζεστό και πολύ νόστιμο φαγάκι. Είναι υψηλής διατροφικής αξίας και χορταστικό. Πάντα πρέπει να το συνδυάζουμε με ψωμί φρυγανισμένο, ντομάτα, ελιές, πιπερίτσες ή ρέγγα ώστε να απολαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά οφέλη και συνδυαστικά να μας χαρίζει πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας, ισάξιας με το κρέας.

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φακές κόκκινες, πράσινες ή κίτρινες. Εμείς λατρεύουμε τις ελληνικές φακές Εγκλουβής ΠΟΠ.

Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Πολύ εύκολη

Φακές σούπα με κουρκουμά και τσίλι

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ φακές

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

Μισό φλιτζάνι τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 καρότα, κομμένα σε φέτες

2 δαφνόφυλλα

1 ντομάτα, τριμμένη

2 κ.σ. πολτέ ντομάτας

1 κ.γ ζάχαρη

2 κ.σ. ξύδι από κρασί, δυνατό

1 κ.γ κουρκουμά, σε σκόνη

1κ.γ τσίλι, τριμμένο

Αλάτι

Τρόπος παρασκευής

Στο σουρωτήρι βάζουμε τις φακές και τις ξεπλένουμε για 4-5 λεπτά με κρύο νερό τρεχούμενο και τις σουρώνουμε.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο και ανακατεύουμε ελαφρά.

Ρίχνουμε  τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.

Προσθέτουμε τις φακές, τις ντομάτες, τα δαφνόφυλλα και ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσει το φαγητό και λίγο παραπάνω.

Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 25 -30 λεπτά σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα.

Προσθέτουμε αλάτι, τον κουρκουμά, το τσίλι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο ανακατεύοντας και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Τέλος προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμάκι με πελτέ και ρίγανη και πιπερίτσες τουρσί.

Συνταγή : από την Έφη Μαρκοζάνες, περίφημη μαγείρισσα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !