Πως θα νικήσουμε την κατάθλιψη;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Σε πρόσφατη έγκριτη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Cambridge και το Fudan της Κίνας, οι ερευνητές συνιστούν την υιοθέτηση πρακτικών που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Κάποιες από αυτές αποδεδειγμένα είναι η ισορροπημένη διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, οι κοινωνικές σχέσεις, ο ξεκούραστος ύπνος και κάποιες άλλες αλλαγές που θα μπορείτε εύκολα σχετικά να κάνετε στον τρόπο ζωής σας προκειμένου να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι «Η κατάθλιψη είναι μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως και σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στο παγκόσμιο βάρος των ασθενειών».

Σχεδόν ένας στους 20 ενήλικες στον δυτικό κόσμο πάσχει από κατάθλιψη. Μια ψυχική ασθένεια που εκδηλώνεται με μια ορισμένη απάθεια καθώς και με διαταραχές της διάθεσης, της όρεξης και του ύπνου.

Ενώ υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της νόσου ή τουλάχιστον ανακούφισης των συμπτωμάτων της, όπως συνεδρίες ψυχοθεραπείας ή λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο τρόπος ζωής μας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην κατάσταση της ψυχικής μας υγείας.

Πρακτικές για την καταπολέμηση της κατάθλιψης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους που δημοσιεύθηκαν στο Nature Mental Health , ορισμένες υγιεινές συνήθειες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της κατάθλιψης. Αναλύοντας δεδομένα από 290.000 Βρετανούς, συμπεριλαμβανομένων 13.000 που πάσχουν από κατάθλιψη, μπόρεσαν να εντοπίσουν τρόπους για την καταπολέμηση της κατάθλιψης σε καθημερινή βάση.

Iσορροπημένη διατροφή

Όταν ακολουθούμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, με πολλά φρούτα, λαχανικά και τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, εκτός από τη μείωση των κινδύνων καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 6%.

Καθιστική ζωή

Ο κίνδυνος της κατάθλιψης μειώνεται κατά 13% αν επιλέξουμε ένα πιο ενεργό τρόπο ζωής.

Αν η εργασία μας είναι καθαρά καθιστική πρέπει να επωφελούμαστε και να έχουμε σωματική δραστηριότητα όταν ολοκληρώνουμε την εργασία μας.

Αν  απλά είμαστε τεμπέληδες και θέλουμε να περνάμε χρόνο καθιστοί ή ξαπλωμένοι μπροστά σε οθόνες ή στο κινητό μας, τότε πρέπει να αποφασίσουμε να τις απαρνηθούμε για 2-3 ώρες την ημέρα.

Ξεκούραστος ύπνος

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ύπνος τουλάχιστον 8 ωρών τη νύχτα μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 22%.

Οι διαταραχές της διάθεσης επιδεινώνονται πολύ από την έλλειψη ύπνου.

Κοινωνικότητα και εξωστρέφεια

18% είναι χαμηλότερος κίνδυνος να εκδηλώσουμε κατάθλιψη αν είμαστε αγαπητοί, έχουμε φίλους και διατηρούμε κοινωνικές επαφές.

Είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μας προστατεύει από συμπτώματα κατάθλιψης

Τακτική σωματική άσκηση

Το κολύμπι, το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, ο χορός, η γιόγκα και κάθε τακτική σωματική άσκηση βελτιώνουν σημαντικά την ψυχική μας υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 14%.

Aλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει όχι μόνο τον μεταβολισμό αλλά και την αυτοεκτίμηση, τους κοινωνικούς δεσμούς και την επαγγελματική σφαίρα.

Ενώ αν πιούμε με φίλους 1-2 ποτήρια κρασί ή 1 ποτήρι ποτού, σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό περιορίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης και συνεπώς κατάθλιψης κατά 11%.

Όχι στο κάπνισμα

Στην πραγματικότητα, οι μη καπνιστές έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταθλιπτικά επεισόδια. Σταματήστε το τώρα…

Η αποχή από το κάπνισμα σίγουρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη της κατάθλιψης.

Πως θα απομακρύνουμε τον κίνδυνο της κατάθλιψης;

Η Barbara Sahakian, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge αναφέρει ότι αν η γενετική δηλ. το Dna παίζει ρόλο στον κίνδυνο κατάθλιψης, θα μπορούσαμε να περιορίζαμε το ποσοστό του κινδύνου κατά 57%, αν αποφασίζαμε να επιλέξουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής θα περιορίζαμε το ποσοστό του κινδύνου κατά 57%.

Αναλυτικότερα η καθηγήτρια επιβεβαιώνει τη μελέτη λέγοντας ότι «σε μερικούς από αυτούς τους παράγοντες του τρόπου ζωής,  που έχουμε εμείς τον έλεγχο, αξίζει να κάνουμε προσπάθεια να βρούμε τους τρόπους για να τους βελτιώσουμε.

Πως; Φροντίζοντας να κοιμόμαστε και να τρώμε σωστά, να βγαίνουμε έξω για να δούμε φίλους, να ασκούμαστε … Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων και να απομακρύνουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης».

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !